Доступність посилання

ТОП новини

Смінґус-динґус-2005.


Володимир Павлів

Варшава, 28 березня 2005 - Понеділок у католицькому світі є завершальним днем Великодніх свят. І хоч більшість поляків все ще відпочиває, то цей день зазвичай є особливо напруженим для працівників польської поліції. По-перше, тому, що цього дня у Польщі відзначають традицію під назвою “смінґус-динґус”, що українцям більш знайоме як “поливаний понеділок”. А по-друге тому, що після довгого святкового вікенду поляки масово почнуть повертатися до міст. При цьому на дорогах Польщі, як показує досвід, не обходиться без аварій і жертв.

Стара великодня традиція поливання хлопцями дівчат у понеділок водою з метою ритуального очищення, в останні роки набрала у Польщі ознак хуліганських вибриків. Найгірший вияв сучасного “смінґуса-динґуса” – це коли групи підлітків із відер поливають водою на вулицях всіх перехожих, незважаючи на вік чи стать. Часто такі забави приводять до конфліктів, а іноді й до трагедій.

У понеділок на вулицях міста Жешова поліція знайшла мертвою 72-літню жінку у мокрому одязі. За попередніми даними у жінки, котра поверталася з костелу, стався серцевий напад внаслідок того, що її атакувала водою з відер група підлітків. В інших містах Польщі сталися численні конфлікти між хуліганами-поливальниками та їхніми жертвами.

Кожного року поліція затримує десятки малолітніх хуліганів, однак лише одиниці з них платять штрафи. Можливо, через це хуліганський прецедент не вдається подолати, а поліції доводиться у цей день висилати на вулиці міст додаткові патрулі, котрі відловлюють так званих водяних хуліганів.

Цього року понад 10 тисяч працівників польської поліції оберігали правопорядок протягом двох святкових днів.

Однак злісні поливальники перехожих – це не найбільша проблема польської поліції у період Великодніх свят. Справжнім лихом у ці дні є п”яні водії автомобілів. За даними прес-служби Головної комендатури польської поліції, упродовж святкового вікенду на дорогах Польщі сталося 269 аварій, в котрих 20 осіб загинуло, а 412 – отримали поранення. Всього ж було затримано 1239 водіїв у нетверезому стані.

Речник поліції Марцін Шиндлер попередив, що ці цифри не є остаточними, оскільки ще до пізньої ночі рух на дорогах Польщі буде пожвавленим, а справжню картину з аваріями та жертвами на дорогах поліція зможе представити тільки у вівторок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG