Доступність посилання

ТОП новини

Батьки журналіста Процюка хочуть, щоб Ющенко у Вашингтоні вимагав компенсацію за смерть їхнього сина в Іраку і кажуть, що в Україні ледь зводять кінці з кінцями.


Мар’яна Драч

Тарас Процюк
Прага, 28 березня 2005 – Батьки журналіста Тараса Процюка, який загинув в Багдаді від пострілу американського танку 2 роки тому, просять президента України порушити тему смерті їхнього сина під час візиту до Вашингтона наступного тижня. Про це йдеться у відкритому листі батьків Процюка до Віктора Ющенка. Сполучені Штати вже проводили розслідування обстрілу готелю "Палестина" і дійшли висновку, що смерть Тараса Процюка, телеоператора агентства "Ройтерс", була випадковістю, сталася за трагічним збігом обставин. З цим не погоджуються низка журналістських організацій і батьки Тараса, які домагаються, щоб Сполучені Штати провели повторне розслідування. Що саме рідні журналіста хочуть, аби Ющенко зробив у Вашингтоні, радіо "Свобода" розповів батько журналіста Степан Процюк.

Степан Процюк

Захистити свого українця. Він є президент України. Я кажу, що українською ракетою було збито літак російський. Там було більш як 100 євреїв і росіян, то Росія і Ізраїль захистили їх. Їм (родичам) дали компенсацію по 200 тисяч доларів, і то не одному чоловікові, а сотням людей. А наша Україна може захистити хоч одного чоловіка? Ніхто не вимагає там 200 тисяч, хоч що-небудь.

Тарас був нашим годувальником, нас утримував, нас одягав, за квартиру сплачував. Без нього ми втратили все. Вони повинні якусь компенсацію за це дати, щоб ми могли дожити до смерті. Зараз мені вже 75 років, дружині 64. Я не можу навіть через хату перейти нормально. А в мене, крім пенсії, ніяких ... А пенсії в мене не вистачає навіть на ліки. Ліки такі дорогі тепер. Я от купив один пакетик за 234 гривні.

Мар’яна Драч

Степане Даниловичу, а українська влада Вам якось допомагає?

Степан Процюк

Влада не допомагала ніяк. Кучма посмертно нагородив орденом за мужність, а до ордену не дав ні одної гривні. Ніякої допомоги сім’ї не давали. Дали мені допомогу ще тільки в той самий день, коли його вбили і ми їхали в Київ на похорон, то дав нам голова Івано-Франківської обладміністрації допомогу, щоб ми змогли доїхати і на перші дні прожити там.

Мар’яна Драч

А от коли Ющенко став президентом, чи представники нової української влади з Вами спілкувалися?

Степан Процюк

Ющенко дав допомогу. Вони організували фонд допомоги сім’ям журналістів. І нашу родину включили стипендіатами цього фонду. 11 місяців ми отримували по 450 гривень.

Мар’яна Драч

Чи Ви й далі отримуєте таку стипендію?

Степан Процюк

Це припинилося вже в цьому році. Я не пам’ятаю дату добре. Ще в січні чи лютому я ще одержав. Тепер ніякої допомоги вже ніхто не дає.

Мар’яна Драч

Я думаю, що почують це інтерв’ю і буде відповідна реакція. Степане Даниловичу, Ви хочете, щоб президент України порушив тему загибелі Вашого сина під час візиту до Вашингтона. Але оглядачі говорять, що тут існує ще одна можливість, ще один варіант, а саме: подати в суд на уряд США. Чи Ви взагалі думали про таку можливість? Наприклад, родичі ізраїльтян і росіян, літак, із якими збила українська ракета над Чорним морем, то вони не лише зверталися до своєї влади, але й самі подали на Україну до суду.

Степан Процюк

Я думав таке. Я десь читав в ЗМІ, що родичі іспанського журналіста збиралися судитися з американцями. Я писав листа і таку просьбу до організації “Репортери без кордонів”, чи тут в Києві є Інститут масової інформації, і просив їх, якщо будуть судитися, щоб мене підключили до того процесу, і просив, щоб вони допомогли мені юридично. Якщо потрібно від мене якісь дані, якісь документи, то ...

Мар’яна Драч

Тобто, Ви також готові подати в суд на США?

Степан Процюк

Так, я готовий подати в суд, але я ж сам не маю ... Як кажуть, “кишка затонка”.

Мар’яна Драч

28-го березня листа родичів загиблого в Іраку журналіста Тараса Процюка до секретаріату президента Ющенка передав Інститут масової інформації. Саме ця громадська організація опікується долею багатьох українських журналістів. Як сказав радіо “Свобода” директор Інституту масової інформації Сергій Таран, президент України має порушити тему загибелі Процюка у Вашингтоні, хоча Віктору Ющенку й буде важко це зробити з політичних причин.

Сергій Таран

Американський уряд дуже багато сприяє тому, щоб світ став більш демократичним і, зокрема, він дуже велику зіграв у тому, щоб вибори в Україні відбулися так, як вони відбулися. Принаймні, щоб Помаранчева революція перемогла. І проблема президента Ющенка і українського уряду в тому, що зараз їм доводиться вирішувати справу з Процюком і це не зовсім політично зручно, оскільки є дуже багато нагальних справ для українського уряду. Це й інтеграція в євроатлантичні структури, і інтеграція в Світову організацію торгівлі, де американський уряд міг би дуже серйозно допомогти Україні. Однак ми вважаємо, що незважаючи на те, що тема є дуже незручною, її треба порушувати, оскільки саме в турботі про конкретних людей, про незалежних журналістів, власне і проявляється демократичних та відкритість української влади.

Мар’яна Драч

Чи збирається Інститут масової інформації подавати в суд на Сполучені Штати, якщо уряд цієї країни відмовиться виплачувати відшкодування родині Процюка?

Сергій Таран

Я не виключаю можливості, що справа дійде до суду. Але ми б цього дуже не хотіли. Ми вважаємо, що це буде останній доказ для американської влади щось зробити у цій справі. Мені би дуже не хотілося, щоб цього дійшло. І думаю, що зараз ми будемо використовувати саме методи громадського тиску, публічної інформації, для того щоб і у нашої влади знайшлася воля, щоб захистити інтереси наших громадян і в американського уряду вистачило мужності підтвердити свою вірність демократичним принципам і посприяти, щоб ця справа була вирішена демократично і в межах закону.
XS
SM
MD
LG