Доступність посилання

ТОП новини

На суді „Гурвіц проти Боделана” в Одесі говорили про адмінресурс.


Петро Каландирець

Черги біля Приморського райсуду Одеси
Одеса, 29 березня 2005 - У Приморському районному суді Одеси триває розгляд скарги екс-мера Одеси, народного депутата України Едуарда Гурвіца, який вимагає визнати недійсними оголошені міською територіальною виборчою комісією результати виборів 2002 року та скасувати реєстрацію Руслана Боделана на посаді Одеського міського голови. У залі суду триває опитування свідків з боку зацікавленої сторони – Руслана Боделана. Опитані помічники міського голови Олег Дмитрик та Михайло Козирєв, колишній керівник міського передвиборчого штабу Віктора Януковича у 2004 році, а нині перший заступник міського голови Леонід Сушкін, секретар міськради Олександр Прокопенко та голова Київської райдержадміністрації Ірина Маравіна. Всі вони спробували спростувати слова свідків з боку заявника , які повідомляли про фальсифікації та інші порушення під час виборів 2002 року.

За словами чиновників, нинішній міський голова Руслан Боделан „не проводив окремої агітаційної роботи і забороняв своїм підлеглим брати участь у виборчій кампанії на його користь”.

Перший заступник міського голови п.Сушкін спілкується з представниками Боделана у залі суду
Тим часом, помічник Одеського міського голови Олег Дмитрик визнав, що “проблеми зі списками виборців в Одесі стали хронічними. У нас недолуге ставлення до складання списків...” Кілька разів жертвою цих недоліків ставав і сам Олег Дмитрик, коли не знаходив власного прізвища у списках виборців для голосування у 1998 та 2004 роках.

Голова Київської райдержадміністрації Одеси Ірина Муравіна шокувала присутніх у залі суду інформацією про настрої виборців у колишньому Маліновському районі міста. За її словами, там переважали „антисемітські та прокомуністичні настрої. Такі настрої населення району не змінилися дотепер”.

Секретар Одеської міськради Олександр Прокопенко заявив, що після завершення процесу готовий подати в суд на колишнього кандидата на посаду міського голови, президента Одеської правозахисної академії Валерія Кочетова „ за наклепи”. Останній обвинуватив секретаря міськради і керівника Київського району у організації фальсифікацій результатів голосування на виборах Одеського міського голови у 2002 році.

Помічник міського голови Олег Дмитрик свідчить
В інтерв”ю радіо „Свобода” Валерій Кочетов заявив, що готовий до судового процесу з секретарем Одеської міської Ради Олександром Прокопенком. „Під час засідання Приморського райсуду Одеси я оприлюднив не власні висновки, а документи, які свого часу передав мені нині покійний адвокат Марк Овруцький. Я був би надзвичайно радий позову з боку пана Прокопенка, бо він стане початком кримінальної справи щодо осіб, які брали участь у фальсифікації виборів. Вони дарма сподіваються, що їх оминатиме покарання”,- сказав В. Кочетов.

Валерій Кочетов, у разі подання позову проти нього, заявив про готовність надати суду необхідні документи з доказами. „І це буде дуже цікаво”,- вважає президент Одеської правозахисної академії. Він назвав заяви представників Одеського міськвиконкому про відсутність використання адмінресурсу під час виборчої кампанії 2002 року „відвертою брехнею”.

Громадська організація „ Одеса – ТАК” надіслала 29 березня запит на адреси виконувача обов”язків Одеського міського голови Руслана Боделана, начальника управління земельними ресурсами Одеського міськвиконкому М. Кузнєцова, Голови постійної депутатської комісії з землекористування І.Жосула.

„У зв”язку з численними зверненнями громадян Одеси з приводу злочинного розбазарювання земель, які є у міській власності, просимо Вас негайно надати наступну інформацію:

1. Кому з депутатів Одеської міської Ради двох останніх скликань (1998 – 2002, 2002 – 2006 р.) і членам їхніх родин були виділені земельні ділянки, як під приватне будівництво, так і для комерційної діяльності.

2. Дислокацію цих дільниць і договірну їхню вартість”.


Копії запиту, який підписала голова громадського комітету „Одеса-ТАК” Ірина Яроцька, надіслали начальнику УМВС України та прокурору Одеської області.

Під час засідання Приморського райсуду Одеси слово знову мав свідок Микола Заплавний. На його думку, „у виборчій кампанії 2002 року був задіяний так званий адмінресурс. На проведених тоді апаратних нарадах і під час особистих зустрічей з Леонідом Сушкіним лунали заклики проводити агітацію і зробити все можливе для перемоги на виборах мера міста Руслана Боделана”.

Свої попередні заяви про організацію в Одесі, під час виборів мера 2002 року, „студентської каруселі” підтвердив і свідок Вадим Меремс.

Колишній керівник міського виборчого штабу блоку „Наша Україна” в Одесі Володимир Курінний заявив, що у 2002 році „адмінресурс був використаний на повну потужність. Це відбувалося у всіх районах Одеси під патронатом блоку „За єдину Україну” і особисто чиновників міськвиконкому, Руслана Боделана”.
XS
SM
MD
LG