Доступність посилання

ТОП новини

Банки побоюються за свої кредити через невизначеність з українською реприватизацією.


Марія Щур

Прага, 29 березня 2005 – Невизначеність із планами українського уряду щодо перегляду приватизації деяких компаній поширюють побоювання у лавах банкірів, які занепокоєні долею своїх кредитів цим компаніям. Як зізнаються деякі банкіри, через це вони змушені відкладати свої інвестиційні плани.

Що стане з багатомільйонними позиками, котрі українські та закордонні банки видавали компаніям і які можуть бути реприватизовані чи продані іншим власникам? Це питання починає дедалі більше турбувати банкірів. Як пояснює в інтерв’ю британській аналітичній компанії The Economist Intelligence Unit управляючий директор київської інвестиційної компанії “Конкорд-капітал” -- Девід Саґґітт, кілька років тому українські компанії, які раніше обходилися власними силами, почали активно позичати кошти на розвиток у банках. “Спочатку вони позичали в українських банках, але потім з’ясували, що позичати за кордом може бути вполовину дешевше і почали випускати єврооблігації”.

З того часу такі фірми, як Київстар, Приватбанк чи Південмаш випустили свої облігації за кордоном. Інші великі фірми, такі як Азовсталь чи Донецький Інвестиційний Союз, отримали багатомільйонні позики від закордонних банків. Питання, яке непокоїть тепер їхніх кредиторів, полягає у тому, хто повертатиме ці борги, якщо компанії змінять власника. За словами Геннадія Боголюбова, співвласника Групи Приват, банкіри починають відкладати свої інвестиції, бо їхня ситуація невизначена. Аналітик з німецького Commerzbank Димитро Шемітило також вважає, що уряд, якщо зволікатиме з роз’ясненням свої планів, ризикує відлякати інвесторів.

З іншого боку, аналітик рейтингового агентства Fitch Ед Паркер вважає хвилювання банкірів дещо перебільшеними: “Реприватизація – дуже чутливе питання. Вона має відбуватися за законом, щоб не зашкодити інвестиційному клімату. Але загалом агентство Fitch не очікує, щоб реприватизація мала негативний вплив на можливість чи бажання компаній виконувати свої боргові зобов’язання. Ми очікуємо, що нові власники візьмуть на себе попередні зобов’язання, якщо зміна власника відбудеться”.

Британський аналітик говорить, що бізнес-громада з розумінням ставиться до проблем нової влади, проте хотіла б побачити конкретні плани якнайшвидше: “Ми все ще чекаємо на пояснення щодо того, як буде проходити весь процес і як саме відбуватимуться ці трансакції”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG