Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Мороз у Москві домовився про співпрацю з "Родіною", бо вважає, що ця партія може прийти до влади в Росії.


Віталій Портников

Москва, 29 березня 2005 року – Лідер українських соціалістів Олександр Мороз сьогодні зустрічався у російській столиці з головою Державної Думи Російської Федерації Борисом Гризловим, а також підписав із лідером парламентської фракції об''єднання "Родіна" Дмитром Рогозіним протокол про співробітництво.

Підсумки візиту до Москви для радіо "Свобода" коментує Олександр Мороз: “Ми із Головою Держдуми обговорили низку питань, які стосуються українсько-російських відносин і розібрали їх у контексті розвитку ситуації політичної в Україні сьогодні з нашого боку і оцінки російською стороною, також в контексті тих переговорів, які недавно провели президенти наших країн.

З’ясована адекватна оцінка з більшості питань, які ми обговорювали тут. Це стосується розвитку економічного співробітництва і міжпарламентських зв’язків і оцінки необхідності втручання в локалізацію конфлікту з боку Придністров’я і необхідності розвитку міжвідомчих відносин, наприклад, в тих міністерствах, які очолюють соціалісти, відповідники в Росії, щоб вони між собою налагодили контакти, оскільки це стосується керівних інтересів росіян і українців. Це продукція АПК, діяльність Міносвіти, МВС. Я думаю, що тут навіть не треба розшифровувати”.


Олександр Олександрович, чи Ви можете сказати, що у Москві змінюється ставлення до України в кращий бік, я маю на увазі, в порівнянні з тим, що було під час подій Помаранчевої революції?

Олександр Мороз: “Моє суб’єктивне враження з цього приводу після того, що проявлялося в оцінках з російської сторони до подій в Україні: я вважаю, що вони були помилковими ці оцінки і настрої. Сьогодні відбуваються, я б сказав, переосмислення певне.

Чому Ви обрали саме “Родіну” для партнерських стосунків? Чи це буде єдина фракція, з якою ви будете співпрацювати?

Олександр Мороз: “Необов’язково, але мова йде тут про не міжфракційне співробітництво, хоч воно є домінуючим в даному випадку, а про міжпартійне. Ми дивилися на те, що ця політична сила має перспективи, що вона сьогодні опозиція, а ми тільки вчора були опозицією.

Контакти у нас налагодилися тоді, коли ми були обидві політичні сили в опозиції. Але опозиційність- це теж явище тимчасове. Як правило, партія приходить до влади, якщо вона веде таку послідову свою лінію.

У мене складається враження, що партія “Родіна” матиме перспективи на наступних виборах. Ми розраховуємо на те, що ми будемо мати більш успішні результати виборів. Наступного року було б цілком логічно, щоб налагоджували стосунки саме з ними. Тому ми підписали таку широку політичну угоду про нашу співпрацю, сподіваючись на те, що вона уже буде реалізована в конкретних справах тепер і тоді, коли ця партія буде при владі”.


Як вважають оглядачі у Москві, візит Мороза до Москви продемонстував, що лідер українських соціалістів збирається дотримуватимся самостійної лінії у спілкуванні із російською політичною елітою.

Рух “Родіна” на чолі з Дмитром Рогозіним ніколи не приховував своїх антипатій до Помаранчевої революції. Зважаючи на те, що пан Рогозін прибув до Києва якраз тоді, коли був повторний другий тур голосування на виборах президента України і під час своїх виступів по українським ЗМІ сказав про помилки російського керівництва підчас передвиборчої кампанії, про те, що варто було б не підтримувати когось з кандидатів в президенти України, а співробітничати з переможцем виборів, враховуючи в будь-якому разі залежність України від Росії.

Після свого повернення до Москви Дмитро Рогозін встиг уже зробити чимало інших гострих заяв. Так він гостро засудив призначення президентом Віктором Ющенком відомого російського політика Бориса Нємцова своїм радником і підкреслив, що люди, які таким чином збираються служити Україні, мають відмовитися від російського громадянства.

Також Дмитро Рогозін неодноразово засуджував і лідерів нового українського керівництва, вважаючи, що вони не є тими особами, які прагнуть до розв’язку російсько-українських контактів так, як їх уявляє “Родіна”.

До того ж в самій фракції чимало депутатів, які відомі своїми шовіністичними позиціями. Так заступником Голови Держдуми від фракції “Родіна” є Сергій Бабурін, який неодноразово виступав із такими заявами щодо російсько-українських відносин, які напевно роблять Дмитра Рогозіна людиною ліберальних поглядів.

Поза тим є важливий той факт, що фракція “Родіна” є сьогодні одним із небагатьох опозиційних угруповань в Держдумі РФ, хоча спостерігачі висловлюють сумніви з приводу того, чи не є ця опозиційність Дмитра Рогозіна пов’язаною з АП Президента Росії, і таким чином, чи не є візит до російської столиці Олександра Мороза також узгодженим із вищим російським політичним керівництвом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG