Доступність посилання

ТОП новини

Державний комітет архівів України та Меморіальний музей Голокосту США домовилися про співпрацю.


Сергій Кисельов

Київ, 29 березня 2005 - Президент України Віктор Ющенко у перебігу свого першого офіційного візиту до США на початку квітня має намір відвідати у Вашингтоні Меморіальний музей Голокосту. Про це повідомив у Києві один із керівників цього музею Раду Іоанід під час церемонії підписання угоди про співпрацю з Державним комітетом архівів України.

Посол США в Україні Джон Гербст сказав, що "підписання нової угоди з Державним комітетом архівів України відкриває новий розділ в історії співпраці між музеєм-меморіалом Голокосту у Вашингтоні і центральними та регіональними архівами України".

У світі існує понад два десятки музеїв Голокосту та Бабиного Яру – є вони навіть у Китаї та в Японії. А от у Києві такого музею нема. За радянських часів декому заважала "єврейська тема" Бабиного Яру. За пострадянських часів декому заважає українська тема Бабиного Яру. В інтерв’ю для радіо "Свобода" один з керівників Меморіального музею Голокосту США Раду Іоанід висловив сподівання, що музей Голокосту в українській столиці тим не менше з’явиться. І навів таку історичну аналогію:

"У кожної країни свій час і свій графік, аби справлятися зі власною історію. Давайте згадаємо, що лише два роки тому Франція в особі свого президента Жана Ширака визнала свою безпосередню участь у Голокості".

"Я думаю, що такий музей має бути створений", – сказав в інтерв’ю для радіо "Свобода" присутній на церемонії заступник державного секретаря України Маркіян Лубківський і додав:

"Тема українства і єврейства нерозривно пов’язана. Нас єднають не лише приємні моменти, але, на жаль, і сумні. Таким сумним моментом є проблема Голокосту, яка, на жаль, в нерозривний вузол пов’язала українців і євреїв. Я думаю, що ми повинні спокутувати провину один перед одним".

Я уточнив: яку провину мають спокутувати євреї? Пан Лубківський пояснив:

"Я думаю, що тема примирення повинна бути присутня у наших стосунках. Коли люди йдуть один одному назустріч – з відкритою душею, з відкритими очима, з відкритим обличчям – це лише зближує. Я думаю, що таке обличчя має бути відкритим і у нас, і у євреїв", – вважає Маркіян Лубківський, заступник держсекретаря України.

Частина документів із колекцій, що стосуються Голокосту в Україні, архівісти продемонстрували в залі, де підписувалася українсько-американська угода. Процитую лише одне офіційне оголошення нацистської адміністрації:

"Всі жиди, які покінчили 14 літ життя, мають носити на лівім рамені білу паску зі синьою Давидовою звіздою... Жидівські підприємства мусять бути і в суботу відчинені", – попереджав кам’янець-подільський "польовий комендант" і обіцяв суворо карати тих, хто не виконає наказу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG