Доступність посилання

ТОП новини

Переговори трійки ЄС у Києві з міністром закордонних справ Борисом Тарасюком.


Сергій Кисельов

Київ, 30 березня 2005 - Європейський Союз наразі не готовий визнати Україну державою з ринковою економікою. Про це дав знати сьогодні у Києві міністр закордонних справ України Борис Тарасюк на спільній прес-конференції з представниками ЄС. Водночас Україна і Євросоюз дійшли згоди, що треба зупинити контрабанду на українсько-молдовському кордоні.

Зарубіжні учасники прес-конференції всіляко підкреслювали, що Україна, яка зразу ж після підписання спільного плану дій з Євросоюзом почала його виконувати, обрала тим самим правильний шлях до членства в ЄС. Однак міністр закордонних справ Борис Тарасюк зауважив, що на цьому шляху залишається ще чимало перешкод: "Звичайно, мені як міністрові закордонних справ хотілося б, аби всі проблемні питання, які накопичувалися роками у стосунках з Європейським Союзом, були вирішені відразу. Однак ситуація вносить свої корективи. Так виглядає, що з боку Європейського Союзу все ще існують проблемні питання на шляху надання Україні статусу країни з ринковою економікою".

Пан Тарасюк висловив сподівання, що консультації, які відбудуться 11 квітня, посприяють тому, що на початку червня Україна таки отримає у Брюсселі статус держави з ринковою економікою. Такий статус дасть змогу українським виробникам уникнути антидемпінгових розслідувань у ЄС. Хоча, як зрозуміли присутні на прес-конференції журналісти, повних гарантій тут нема.

Нагадаю: минулого тижня Борис Тарасюк заявив, що зараз іще не час подавати Україні заявку на вступ до Європейського Союзу. Мовляв, Київ до цього ще не готовий. У середу ж на прес-конференції пан Тарасюк так охарактеризував євроінтеграційні перспективи для України: "Ми поки що не вирішили питання щодо членства України в Європейському Союзі, але ми це питання продовжуємо тримати на контролі й інформувати наших друзів з Європейського Союзу. Сьогодні ми сконцентрували увагу на прагматичних речах, на конкретних кроках, які мають здійснити разом Україна і Європейський Союз в цьому, 2005 році".

Трійка Європейського Союзу обговорила з міністром закордонних справ України Борисом Тарасюком нинішню ситуацію в Україні, а також – у Придністров’ї та в Киргизстані. За словами Бориса Тарасюка, нове бішкекське керівництво зі вдячністю зустріло пропозицію Києва бути посередником у розв’язанні політичної кризи в Киргизстані. У зв’язку з цим у четвер пан Тарасюк вилітає до Бішкека.

Йшла мова у Києві і про розв’язання придністровського конфлікту. Комісар Європейського Союзу з питань зовнішніх відносин і європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер з цього приводу зауважила: "Вагомим і важливим є питанням про кордон між Молдовою та Україною. Він повинен бути безпечним, там має нормально здійснюватися митний режим, необхідно припинити нелегальне транспортування через кордон. Це дуже серйозне питання, і тристоронні переговори по ньому вестимуться вже цього року".

Тим часом президент України поставив вимогу перед новопризначеним керівництвом Державної митної служби усунути порушення на кордоні з самопроголошеною Придністровською Молдавською Республікою.

“Люди, які негідні, повинні йти. Йти або в тюрму, або, якщо вони цього не заслужили, йти на друге місце роботи. Перші будуть відповідати - ті, у кого багато зірок на погонах. Через 30 днів по 50 митницях я чекаю персональної доповіді ” - сказав Президент Ющенко і додав: "Контрабанда – це особлива сфера сьогоднішньої тіньової економіки. Але я зламаю цю імперію", – пообіцяв президент України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG