Доступність посилання

ТОП новини

В ніч проти 30 березня у Дніпропетровську вибухом гранати був пошкоджений автомобіль помічника народного депутата України Олександра Табацького.


Геннадій Сахаров

Олександр Табацький
Дніпропетровськ, 31 березня 2005 – “Міцубіші Пажеро” Олександра Табацького яким зазвичай їздить підчас перебування у Дніпропетровську член політради Соціалістичної партії народний депутат Віталій Шибко, знаходився на стоянці під охороною. Як розповідає Олександр Табацький близько третьої години ночі поблизу стоянки група молодиків влаштувала фейєрверк з киданням петард, що відволікло увагу охорони, яка навіть не зреагувала на вибух ручної гранати РГД-5, кинутої під автомобіль. Вибухом пошкоджена задня частина авта Табацького, пошкодження отримали і кілька машин, що стояли поряд. Саме цієї ночі до Дніпропетровська у відрядження мав приїхати Віталій Шибко, але в останній момент з причини зайятості іншими справами депутат відмовився від поїздки.

Згідно з повідомленням пресслужби СПУ Віталій Шибко припускає, що його хотіли залякати Він не виключає, що інцидент може бути пов’язаний з його політичною діяльністю у Дніпропетровську. Зокрема, після подання членом СПУ громадянином Зябловим до Кіровського місцевого суду скарги на нелегітимність обрання колишнього голови обласної адміністрації Миколи Швеця головою обласної ради, за словами Віталія Шибка, йму кілька разів телефонували. Погроз не було але були пропозиції вплинути на пана Зяблова щоб той забрав свою заяву. Інтереси пана Зяблова у суді представляв Олександр Табацький. Суд у задовільненні скарги відмовив, але це рішення оскаржене у апеляційному суді і таким чином на час розгляду справи дія протоколу обласної ради про обрання Миколи Швеця головою ради призупинена. Микола Швець позбавлений можливості виконувати обов’язки голови ради і підписувати будь які документи як голова ради. У відсутності на Дніпропетровщині досі не призначеного голови обласної адміністрації позбавлення Миколи Швеця владних повноважень може багато на що вплинути. У тому числі на зрив планів фінансово-політичних груп, з якими Микола Швець пов’язаний.

Крім того Віталій Шибко разом з Олександром Морозом звернулися до суду з поданням, вимагаючи прискорення розгляду кримінальної справи оскарженого у зловживанні службовим становищем голови Бабушкінського районного суду Максименка, скандально відомого у Дніпропетровську неправосудними рішеннями і тиском на суддів.

Певну роль пан Шибко відіграє і у боротьбі політичних і бізнесових кіл за посаду голови обладміністрації.

Можливі різні версії і ї здогадки щодо мотивів і причин вибуху гранати на автостоянці. Хоч не можна виключити і хуліганство. Проте, як говорить Олександр Табацький:

“Такими речами не жартують. Коли вибухають бойові гранати – не до жартів.”

Він пов’язує інцидент з депутатською і політичною діяльністю Віталія Шибка: “Я вважаю, що подія з автомобілем, який обслуговує народного депутата Украни, пов/язана саме з депутатською діяльністю Віталія Яковича на теренах Дніпропетровської області а саме з метою запобігання його подальшим діям щодо припинення порушень з боку органів місцевого самоврядування, порушень прав громадян.”

Слідчим відділом Бабушкінського районного управління внутрішніх справ за фактом вибуху на автостоянці порушена карна справа за статтею 194 ч.2 Кримінального Кодексу України - “Умисне знищення або пошкодження майна.” Слідство триває.
XS
SM
MD
LG