Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко – про мову.


Тарас Марусик

Київ, 31 березня 2005 - На прес-конференції 29 березня Віктор Ющенко торкнувся питань мови, зокрема проекту президентського указу “Про захист прав громадян на використання російської мови та мов інших національностей в Україні”, який візується на цей час в різних органах виконавчої влади.

Журналістка Галина Левицька поцікавилися в Президента України, чому однією рукою держава підтримує українську мову, заклавши цього року в держбюджеті 30 мільйонів гривень на розвиток державної мови, а другою – загрожує цій мові проектом президентського указу.

І яке ж здивування чекало на журналістів, коли взялася відповідати прес-секретар Ірина Геращенко. І декому почало здаватися, що в Україні – новий президент, і це – жінка. Але таке враження тривало 15 секунд. Ось як це було.

Ірина Геращенко

Пані Галино, я хочу сказати, що мова йде про ці проекти указів, які йшли під час виборчої кампанії. І там абсолютно про інше йде мова, про те, що в місцях компактного проживання громад держслужбовці мають поважати ту громаду.

Віктор Ющенко

Друзі, я можу з цього питання відкрити дебати, тільки я думаю, чи треба це робити на цій прес-конференції.

Тарас Марусик

Далі Віктор Ющенко сказав про якусь програму розвитку, не пояснивши, що мав на увазі, про національні спадщини (у множині) і продовжив.

Віктор Ющенко

Ми почали з того, що по програмі книговидавництво, українська мова, обдаровані діти, зробили спеціальні програми національного бюджету. Я просив міністра фінансів, щоб вони були окремо сформульовані, як рядок бюджету, щоб там була публічна процедура їх розподілу та використання на необхідних тендерних умовах та таке інше.

Мета одна - підтримати тих, хто хоче говорити українською мовою, підтримати тих, хто хоче друкувати книги українською мовою.

Тарас Марусик

Відповідаючи на запитання про мовний указ, Віктор Ющенко розповідав про виділені кошти на діаспору, зокрема українців Придністров’я, на кіно. До речі, в Придністров’ї – понад 50 тисяч громадян України, зазначив Президент.

При цьому 95% з них на останніх президентських виборах проголосували, між іншим, за Віктора Януковича. Ця цифра залишилася поза прямою мовою Віктора Ющенка.

Віктор Ющенко

Наше прагнення є щире, щоб українська мова не просто жила, а щоб вона розвивалася, щоб книговидавництво, виробництво фільмів і все, що стосується пропаганди української мови, щоб воно отримало нову політику.

Я переконаний, що якраз з 2005 року в бюджеті ми про ці речі можемо говорити не просто серйозно, а з відповідним адекватним бюджетним фінансуванням, з адекватним.

Тарас Марусик

Слухаючи останні слова Президента, згадалося те, що він сказав тиждень тому в Міністерстві освіти та науки: “Мова – це те, що нас ідентифікує як українців... Для втрати суверенітету країни не потрібно бомб. Треба забрати у нації мову, традиції, історію і національну церкву, щоб вона зникла як держава”.

Однак завершальна частина відповіді Віктора Ющенка знову повернула ситуацію, образно кажучи, до “гойдалок” – то туди, то сюди.

Віктор Ющенко

Це проект указу, він розроблявся в умовах формування дзеркального підходу до аналогічних таких подібних ситуацій України та країн-сусідів. І тому хочу сказати, що з одної сторони, друзі, давайте ми навчимося поважати тих людей, які живуть в Україні і є громадянами України, але спілкуються іншою мовою, давайте цих людей будемо поважати. Якщо цих людей є багато, давайте будемо говорити, що цим людям потрібна школа, дитячий садок, театр, бібліотека і таке інше. Це нормальний європейський підхід, в цьому немає ніякого злочину.

І той держчиновник, який сидить у пенсійному відділі, якщо він не може говорити з людьми, де є скупчене проживання тої чи іншої нації, їх рідною мовою або мовою спілкування, я думаю, що це не є компліментом для влади. Давайте, щоб ми тут куті меду не придали, а демонструвати повагу до уподобань людей.

Тарас Марусик

До речі, не пояснив Президент, і що таке “формування дзеркального підходу”.
XS
SM
MD
LG