Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті інвестиційна компанія з Данії створює великий тваринницький комплекс.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 31 березня 2005 - Упродовж кількох років тривали переговори щодо створення на Прикарпатті великого тваринницького комплексу. Зацікавлення у появі такої сільськогосподарської структури виявила інвестиційна компанія з Данії. Іноземні інвестори вирішили розводити на Івано-Франківщині свиней. У перспективі новостворена фірма «Даноша» мала б забезпечувати високоякісною свининою не лише більше частину України, але й експортувати її за кордон.

Більш ніж за 8 років колишній свинокомплекс «Прикарпатський», який був одним з найпотужніших сільськогосподарських підприємств на Івано-Франківщині, повністю занепав. Свинокомплексом, а точніше напівзруйнованими будівлями, які від нього залишились, зацікавились представники інвестиційної компанії з Данії.

Саме вони запропонували керівництву Івано-Франківської області створити на базі колишнього свинокомплексу «Прикарпатський» товариство з обмеженою відповідальністю «Даноша». Пропозиції іноземних інвесторів днями набули цілком конкретного змісту. Дотепер фірма «Даноша» займалась реконструкцією, а точніше будівництвом приміщень для утримання свиноматок. На це було витрачено кілька мільйонів доларів, податки з яких суттєво поповнили бюджет Калуського району, на території якого працює нова фірма.

Зараз у нові приміщення завезено перших 170 свиноматок. До кінця червня, як заявляють представники «Даноші», три приміщення для свиней будуть заповнені двома тисячами свиноматок. Згідно з проектом уже після 2008 року в цьому тваринному комплексі відгодовуватимуть більше двохсот сорока тисяч свиней на рік. Як заявляють фахівці, для сільського господарства Івано-Франківщини створення такого спільного підприємства – надзвичайно велика подія. Адже це не лише нові робочі місця (а зараз на фірмі «Даноша» вже працює 200 робітників).

Для вирощування великої кількості свиней необхідна чимала кількість кормів. І прикметним є той факт, що їх не завозитимуть з-поза меж області, а виготовлятимуть на власному комбікормовому заводі. Обладнання для заводу вже завезено. «Даноша» також орендує в місцевих сільських рад понад 2 тисячі гектарів землі. Отож, сировина для заводу також буде місцева. Однак, щоб забезпечити свинокомплекс комбікормом, фірмі «Даноша» необхідно буде орендувати в майбутньому не менше 12 тисяч гектарів землі.

Тому представники спільного підприємства вже ведуть переговори з сільськими громадами щодо оренди землі, яку не використовували впродовж багатьох років і яка врешті знайде своє застосування. М»ясо свиней фірма «Даноша» планує реалізовувати на місцевому ринку, мається на увазі Івано-Франківська область та інші реґіони держави. Зі збільшенням потужностей свинину експортуватимуть також за кордон. А поки що створення нового сільськогосподарського підприємства є найвдалішим проектом у сільському господарстві області впродовж останніх років.
XS
SM
MD
LG