Доступність посилання

ТОП новини

Про демократію в Зімбабве судитимуть росіяни.


Марія Щур

Прага, 1 квітня 2005 – Сьогодні мають оголосити результати парламентських виборів, що пройшли вчора в Зімбабве. На них допустили лише одну європейську делегацію спостерігачів – з Росії. Іншими спостерігачами були представники африканських країн та організацій. Більшість із них ще напередодні виборів заявили, що вибори є чесними та вільними. Таку ж думку висловив і президент країни з 25-літнім стажем Роберт Муґабе. Рік тому в Америці зімбабвійського лідера за авторитарний стиль правління порівнювали із тодішнім президентом України Леонідом Кучмою.

За повідомленнями з Африки, вибори в Зімбабве пройшли без випадків насильства і без видимих порушень. Хоча напередодні були повідомлення про значно спотворені виборчі списки. За словами одного опозиційного парламентаря, понад 60% виборців на його дільниці - «мертві душі», які голосуватимуть за правлячу партію. «Навіть якщо ми виграємо вибори, нам не дадуть виграти підрахунок голосів», - скаржився інший опозиційний кандидат.

120 місць в парламенті країни виборює правляча партія президента Роберта Муґабе та рух “За демократичні зміни” головного опозиційного лідера Морґана Цванґіре. Нинішній розклад сил у парламенті: 69 на 50, але опозиція поборюється, що через фальсифікації правляча партія зможе отримати конституційну більшість.

За кого голосували майже 6 мільйонів виборців колишньої британської колонії, поки що не відомо, адже жодних екзит-полів у Зімбабве не проводиться. Але за повідомленнями місцевих кореспондентів, більшість з виборців говорили, що голосували за “Зміни”.

Передвиборча кампанія правлячої партії базувалася на анти-британських гаслах. “Ми хочемо навчити пана Блера – його маріонетки програють” - це передвиборче гасло транслювало національне телебачення впродовж всієї кампанії. Конфлікт з Британією почався після того, як Муґабе, прийшовши до влади у 1980 році, вигнав з країни білих фермерів.

Оглядачі зазначають, що нетрадиційна передвиборча стратегія зімбабвійського президента, який замість того, щоб критикувати опонента, лаяв закордонного лідера, пов’язана з тим, що економічна ситуація в країні протягом останнього часу сильно погіршилася.

Напередодні виборів влада Зімбабве депортувала з країни десятки закордонних журналістів. Двох британських кореспондентів заарештували вже у день виборів за відсутність державної акредитації. Не впустили до країни і спостерігачів з країн британської Співдружності, яких раніше запрошували на вибори. Практично єдиною делегацією спостерігачів з-за меж африканського континенту виявилися росіяни. Інші спостерігачі з африканських країн та організацій вже визнали вибори чесними та вільними.

Очікується, що представники впливових міжнародних правозахисних організацій, таких як “Міжнародна амністія” та Human Rights Watch з ними не погодяться. Такою ж, ймовірно, буде і реакція західних урядів. Це означає, що протистояння між керівництвом Зімбабве та західними донорами триватиме. І так потрібні країні кошти не надійдуть. Колись заможна Південна Родезія нині імпортує навіть найнеобхідніші продукти харчування.
XS
SM
MD
LG