Доступність посилання

ТОП новини

На честь приїзду Віктора Ющенка у Вашингтоні проведуть “помаранчеву революцію”.


Сергій Куделя

Вашингтон, 1 квітня 2005 - Сьогодні у багатьох державах світу відзначають день гумору та сміху, який називають “Днем усіх дурнів”. За збігом саме сьогодні у Вашингтоні місцеві українці починають збиратися на одній з площ міста в очікуванні приїзду до США Президента України Віктора Ющенка.

Перший та єдиний публічний виступ Віктора Ющенка у Вашингтоні відбудеться наступної середи біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Однак, в очікуванні на Ющенка, активісти української громади в Америці вирішили розпочати привітальний мітинг вже за шість днів до появи президента. За задумом організаторів акції, площа напроти пам’ятника Шевченку у Вашингтоні буде тимчасово перетворена на Майдан Незалежності часів Помаранчевої революції. Зараз на ній завершується встановлення сцени із передвиборчою символікою Ющенка та традиційними телеекранами з обидвох боків.

Як переконують організатори перформансу, Вашингтонська сцена відтворюється за оригінальними ескізами сцени Київської, які вдалося отримати з президентського секретаріату. Лише замість програм П’ятого каналу, на екранах час від часу будуть транслюватися новини телеканалу CNN, присвячені візиту українського президента до США.

Навколо Вашингтонської площі, яку у діаспорі вже прозвали “майданчиком” (з наголосом на “чи”), зараз відбувається встановлення наметів. Почесне право провести в них першу ніч отримали провідники та активісти української діаспори, а також низка дипломатів з українського посольства, які підтримали Помаранчеву революцію. У наступні дні місця у наметах будуть розподілятися вже за лотереєю.

Організатори акції сподіваються, що у Вашингтонській міні-революції візьмуть участь декілька тисяч місцевих українців. За їхніми словами, з західних штатів на Вашингтон вирушили вже десятки автобусів, прибуття яких очікується цими вихідними. Ведучим шестиденного театралізованого мітингу, та одночасно звукооператором, було обрано першого українського політичного біженця. Подейкують, що спочатку він відмовився від такої ролі, побоюючись видати якусь з державних таємниць. Але, отримавши від діаспори ящик “Березової на бруньках”, він відчув “мить насолоди” та погодився провести на площі навіть сім днів поспіль.

Роль Адміністрації Президента та Будинку Уряду буде виконувати у Вашингтоні російське посольство. Саме тут наприкінці кожного дня збиратимуться учасники мітингу для спеціального конкурсу – на найкраще виконання путінського привітання Януковича з перемогою на виборах. Призом конкурсу стане право подарувати російському посольству кілограм свіжих помаранчів та пару справжніх американських валянок.

Замість біло-голубих прихильників Януковича, яких серед місцевих українців знайти не вдалося, на площі біля пам’ятника Шевченку очікується поява представників туркменської діаспори. Вони обіцяють принести великий килим із зображенням кота Леопольда, який ластиться до ніг Туркменбаші. A прихильники українського президента хочуть навчити туркменів співати “Разом нас багато” та збираються подарувати їм помаранчеву юрту.

Кульмінацією шестиденного мітингу у Вашингтоні, який відтворюватиме події Помаранчевої революції, стане поява на сцені її лідера, а тепер президента Віктора Ющенка. Як повідомляють джерела з його оточення, для демонстрації відданості європейському вибору український президент планує завершити свій виступ у Вашингтоні словами героїчної для Західного світу постаті – барона Карла Фрідріха фон Мюнхгаузена. Усі дурниці на Землі, казав барон перед відльотом на Місяць, робляться із серйозним виразом обличчям. Тому посміхайтеся, друзі мої...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG