Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті продовжується конфлікт довкола історичного комплексу палацу Потоцьких.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 4 квітня 2005 - Майже півроку триває конфлікт довкола історичного комплексу в центрі Івано-Франківська палацу Потоцьких. Прикарпатська фінансова компанія, яка придбала історичну будівлю, несподівано звернулась до керівництва обласної держадміністрації з пропозицією віддати половину комплексу у власність місцевої громади. Бізнесмени вважають, що лише таким шляхом можна припинити протистояння.

Упродовж шести місяців з часу, коли Прикарпатська фінансова компанія придбала історичний комплекс “Палац Потоцьких” у центрі Івано-Франківська, на розгляді судів знаходиться вже 7 справ. Усі вони стосуються протистояння місцевої влади, яка представляє інтереси громади, та приватної структури, які претендують володіти палацом Потоцьких. Три справи Прикарпатська фінансова компанія вже виграла.

Варто нагадати, що палац Потоцьких та ще 6 колишніх військових мітстечок Міністерство оборони у вересні минулого року передало Прикарпатській фінансовій компанії в обмін на житло для військовиків. Відтоді триває протистояння між приватною фірмою та місцевою владою. Не бачачи перспектив вирішення конфлікту у найближчому майбутньому, керівник приватної фірми Олег Бахматюк попросив обласну держадміністрації прийняти у своє розпорядження історичний комплекс:

“Позиція наша в чому? Справи на сьогоднішній день у суді. Це близько 7-ми справ. Три з них відхилено. Але це лише перша інстанція. Ці справи за рахунок особливостей нашої судової системи будуть продовжуватися ще 3-4 роки. До чого це приведе, ми самі чудово розуміємо. Адже об’єкти зараз потребують постійної охорони. Вони вимагають негайного ремонту. І ми вже його почали проводити незалежно від рішення суду, адже ми зобов’язані нести за це майно відповідальність. Ми не лише заплатили за нього гроші, але не хочемо, щоб нам потім говорили, що ми спеціально робимо так, щоб об’єкт спеціально зруйнувався. І тому я вважаю, як ми говорили з владою, є історичний комплекс палац Потоцьких. Давайте створимо на його основі історично-туристичний об’єкт, привабливий для гостей”.

Палац Потоцьких приватна фірма готова передати обласній держадміністрації, інвестувавши при цьому в історичний комлпекс значні кошти, не менше 40 мільйонів гривень за півтора року. Держава, якщо буде досягнено домовленості, стане власником 50-ти і одного відсотка акцій майбутнього історично-туристичного комплексу “Палац Потоцьких”. Голова обласної держадміністрацїі Роман Ткач заявив, що приємно вражений пропозицією Прикарпатської фінансової компанії і наголосив, що готовий до співпраці:

“Ми сьогодні на етапі ухвалення рішення. Можливо, це в якійсь мірі нетрадиційне рішення. Так, мені зараз кажуть - не віддай. А якщо людина купила цей об’єкт, то що я маю робити, не віддавати і чекати 3-4 роки? Встаньте і скажіть: нічого не робимо і чекаємо роками. Адже зараз це майно у власності приватної фінансової компанії. І ніхто їм не заборонить проводити там будівельні роботи. Тому я запрошую всіх до дискусії”.

Голова обласної держадміністрації підкреслив, що вирішення таких конфліктів можливе лише, якщо обидві сторони готові до компромісу. Він зараз бачить таке бажання з боку приватної фірми, яка готова співпрацювати з громадою області задля досягнення спільного позитивного результату.
XS
SM
MD
LG