Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі фермери не хочуть брати на роботу безробітних, надаючи перевагу заробітчанам зі Східної Європи.


Надія Кандиба

Німеччина, 5 квітня 2005 - Аби скороти кількість безробітних німецький уряд пропонує активніше залучати їх до сезонної роботи в сільському господарстві. Категорично проти такої практики виступили німецькі фермери. Вони вказують на те, що сезонні працівники зі Східної Європи більш надійні, ніж німецькі безробітні.

Німці полюбляють спаржу. Більше того, в деяких родинах можна навіть помітити справжній культ спаржі. Весною, коли починається сезон, цей продукт завжди можна знайти на обідніх столах. Однак працювати на полі любителі спаржі не поспішають, навіть якщо їм доводиться сидіти вдома без роботи. Так повелося, що німецькі фермери, особливо ті, хто вирощує спаржу, огірки та полуницю, цілком залежать від заробітчан з-за кордону.

Нині в Німеччині нароховується 300 тисяч сезонних робітників у сільському господарстві, більшість яких приїжджає з Польщі. Загалом щорічно в країні видається понад 800 тисяч дозволів на роботу для іноземців. Федеральне відомство з питань праці вирішило змінити ситуацію. Як зауважив керівник цієї структури Гайнріх Альт, було б успіхом, якби хоча б половину цих робочих місць зайняли німецькі громадяни, які нині перебувають без роботи. Німецька спілка фермерів відразу виступила проти такої пропозиції, заявивши, що вони цілком задоволені заробітчанами із Східної Європи. Федеральне відомство з питань працевлаштування бачить у такому протесті виключно фінансові причини. Такої думки дотримується й економіст Ганс Віллмс:

“Я не переконаний, що іноземні працівники працюють краще. У нас у сільському господарстві зайнято понад 100 тисяч німців, які відмінно працюють. На мою думку, фермерська спілка хоче утримати на низькому рівні виробничі кошти. Жодний з німців не погодиться працювати за п”ять євро на годину”, - сказав Віллмс. Водночас фермери говорять про те, що німецькі безробітні цураються тяжкої фізичної роботи.

Після реформи системи соціального забезпечення, коли замість допомоги на випадок безробіття почали виплачувати значно меншу за обсягом соціальну допомогу, справді зріс попит на роботу в сільському господарстві. Однак чимало працівників невдовзі пішли на лікарняний, не витримавши навантаження, розповів голова Німецької спілки фермерів Ґерд Зоннляйтнер. За його словами, іноземні сезонні робітники виявилися натомість більш надійними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG