Доступність посилання

ТОП новини

“Український герой” у Вашингтоні - огляд американської преси.


Марія Щур


Прага, 6 квітня 2005 – У середу американська преса продовжувала стежити за візитом українського президента Віктора Ющенка до США. Найбільше публікацій було в регіональній пресі, адже Віктор Ющенко у вівторок відвідував Бостон та Чикаго, батьківщину своєї дружини. Майже у кожна американська публікація називає Віктора Ющенка “героєм”, хоч деякі охарактеризували його і як “популістського політика”.

Газета "International Herald Tribune" вважає, що Віктор Ющенко здобувся на особливий прийом у Вашингтоні, тому що він є символом демократизації у світі, за яку виступає американський президент Джордж Буш. Оглядачі зауважують, що навіть тверде рішення українського президента про виведення українських військових з Іраку не зіпсувало радісного настрою.

Багато американських видань наводять слова із виступу Віктора Ющенка у Вашингтоні: “Наші ідеї прості та вічні. Ми хочемо демократії та свободи”. Це прагнення та те, що Віктор Ющенко не звернув з обраного шляху, незважаючи на небезпеку, здобуло йому повагу американців та дві нагороди: одну “За мужність” від бібліотеки імені Джона Кеннеді, а іншу – від ректора Джорджтаунського університету, повідомляють американські видання.

Бостонський кореспондент агентства Associated Press цитує слова сенатора Едварда Кеннеді, з якими він вручав Вікторові Ющенку нагороду: “У критичний момент історії своєї нації він зайняв сильну та мужню позицію стосовно того, що він знав і що було правильним. У триваючій боротьбі за демократію в Україні він ризикував життям і ледве його не втратив”. Разом із тим, американський кореспондент представляє Віктора Ющенка як “популістського політика”, хоч і не наводить прикладів його “популізму”.


“Людиною, що має місію” називає українського президента старший аналітик видання "United Press International" Мартин Шиф. На його думку, Віктор Ющенко, якого у Вашингтоні вітали як героя, поділяє з американським президентом Джорджем Бушем гаряче бажання поширювати демократичні цінності у світі. Але обом лідерам: і найстаршої у світі демократії, і тієї, чия прихильність демократичним цінностям зазнала драматичного випробування, - потрібно поспішати, вважає оглядач. Бо Джордж Буш увійшов у другий термін свого президентства, а зірки, що такі прихильні для Віктора Ющенка вдома та за кордоном, можуть змінитися, зауважує автор коментаря.

Щодо Віктора Ющенка, вплив якого, на думку американського аналітика, поширюється далеко за межами його країни і особливо на теренах СНД, включно з Росією, то він рухається швидко і впевнено. “Для нього, здається, важливо встановити стратегічні факти швидко, а не хвилюватися, хто і що про це подумає. Виглядає, що такий підхід уже забезпечив йому друга та вірного союзника у Вашингтоні”, - доходить висновку аналітик видання "United Press International" Мартин Шиф.

Газети Чикаго повідомляють про те, що у цьому місті, одному з центрів української діаспори в Америці та рідному місті дружини українського президента, його прийшли привітати сотні українців. Хоча не всім вдалося отримати квитки на зустріч з президентом Ющенком, багато його прихильників не розходилися і продовжували скандувати прізвище президента, як на київському Майдані, за моральну підтримку якого Ющенко подякував чикагцям. “Я щасливий, що українська нація піднялася з колін. Ми піднялися ще й тому, що ви були разом з нами”, - сказав Віктор Ющенко в Чикаго.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG