Доступність посилання

ТОП новини

Прес-конференція керівників УНП напередодні парламентського розгляду мовних законопроектів.


Тарас Марусик

Київ, 7 квітня 2005 - Сьогодні на пленарному засіданні Верховної Ради України депутати мають намір розглянути цілу низку законопроектів про мови. Напередодні, 6 квітня, два народних депуати від Української народної партії – Юрій Костенко та Павло Мовчан – провели прес-конфернцію.

Вчора голова Української народної партії Юрій Костенко з парламентської трибуни заявив: “Ми розцінюємо спроби змінити статус української мови як загрозу національній безпеці. Ми звертаємося до Президента Віктора Ющенка терміново скликати Раду національної безпеки та розробити комплекс заходів щодо захисту української мови”.

Справа в тому, що на засідання 7 квітня планують винести 12 законопроектів, 10 з яких є неконституційними, на думку обох депутатів. Юрій Костенко вважає, що питання статусу мов в Україні в достатній мірі врегульоване Конституцією, законом про мови та Європейською Хартією меншинних і реґіональних мов.

Українська мова є державною, а, відповідно до закону, в місцях компактного проживання національних меншин допускається вживання їхніх мов у сферах освіти, культури, засобів масової інформації, в адміністративних органах.

Юрій Костенко

Тобто немає жодної правової перестороги у використанні повноцінному мов національних меншин. Питання стоїть в іншому, шановні друзі. Для того, щоб в повному обсязі виконати закон, в якому ми ратифікували європейську хартію національних меншин, нам потрібно, це наші підрахунки дуже такі, як кажуть, приблизні, але нам потрібні, як мінімум, два державних бюджети.

Тарас Марусик

“Ті брудні політичні спекуляції, які сьогодні творяться в українському суспільстві i в тому числі в парламенті, - додав Юрій Костенко, - фактично, мають за мету розколоти Україну за мовним принципом, а не вирішити питання повноцінного функціонування мов національних меншин у незалежній державі”.

Павло Мовчан нагадав, що на сьогодні існує два рішення Конституційного суду щодо статті 10 Конституції України. Одне - від 1999 року - тлумачить статус державности української мови. Інше – від травня 2004 року – пояснює, що поняття “державна” та “офіційна” мови є ідентичними.

Павло Мовчан

Отже, ця група законів, яка подана Морозом, Баграєвим, Кругловим, Горбачовим, вона відкидається автоматично, бо вона є порушенням Конституції і ухваленням Конституційного суду подвійного: від 1999 року і 2004 року травня місяця.

Тарас Марусик

Так само антиконституційним, на думку Мовчана, є другий блок законопроектів, автори Мироненко і “відомий демократ Черновецький”.

Павло Мовчан

Член відомої фракції “Наша Україна”. Тепер ви запитаєте, яку ідеологію сповідує “Наша Україна”, якщо член цієї фракції подає законопроект, який взагалі суперечить Конституції, її статті 10 і рішенням Конституційного суду. Вони надають рівні права російській мові, тобто друга державна мова мусить бути російська.

Тарас Марусик

Павло Мовчан переконаний також, що Петро Порошенко як голова Ради національної безпеки та оборони повинен був відкликати свій законопроект, але...

Павло Мовчан

Навпаки, Петро Порошенко проголошує статус російської мови як другої державної.

Тарас Марусик

Відповідаючи на запитання радіо “Свобода”, яким чином потрапили в порядок денний сесії стільки законопроектів, Павло Мовчан сказав.

Павло Мовчан

Пане Тарасе, я Вам хочу сказати, що профільний комітет з питань культури та духовності не розглядав всі подані законопроекти. Як вони з’явилися в порядку денному, це теж цікава процедура, в порядку денному ці законопроекти з’явилися несподівано.

Тарас Марусик

“Тому, - пообіцяв Юрій Костенко, - ми будемо все робити, щоб законопроекти, які суперечать Конституції, не були допущені до голосування”.
XS
SM
MD
LG