Доступність посилання

ТОП новини

Американський закон часів Холодної війни далі шкодить Україні.


Сергій Драчук

Прага, 8 квітня 2005 – Так звана поправка Джаксона – Ваника (у російській передачі “Джексона – Веника”), яку Сполучені Штати Америки запровадили 31 рік тому, давно досягла своєї мети: змусити колишній Радянський Союз дозволити євреям еміґрувати. Але цей законодавчий акт, який обмежує торговельні стосунки зі США, і далі чинний щодо низки післярадянських країн, серед них і України. Як кажуть аналітики, США не поспішають позбутися зайвого важеля економічного впливу.

Президент України Віктор Ющенко, виступаючи в середу на спільному засіданні обох палат Конґресу США, знову закликав: “Панове сенатори і конґресмени! Я звертаюся до вас: скасуйте поправку Джексона – Веника! Зробіть цей крок назустріч Україні! Подолайте цю стіну!”

Іще 1974 року сенатор Генрі Джаксон і конґресмен Чарлз Ваник запропонували законопроект, який мав стати відповіддю на серйозні обмеження на еміґрацію євреїв із Радянського Союзу. “Поправка Джаксона – Ваника” узалежнила певні торговельні переваги для країн із неринковою економікою від свободи еміґрувати з цих країн.

У США вважають, що своєї мети вона цілком досягла. Понад півтора мільйона радянських євреїв змогли виїхати до США й Ізраїлю. Тепер і СРСР уже не існує. Більшість післярадянських і післякомуністичних країн дозволяють еміґрувати вільно. Чинність поправки протягом останніх 15 років уже скасовано стосовно чотирьох країн Східної Європи, трьох країн Балтії, а також Вірменії, Грузії й Киргизстану.

Україна ж, як і низка інших післярадянських держав, хоч і виконує вимоги поправки, та мусить щороку за поданням президента США здобувати в Конґресі виняток із обмежень. Водночас брак постійного статусу “нормальних торговельних відносин” вбачають як перешкоду іноземним інвестиціям, довготерміновим контрактам і членству в Світовій організації торгівлі.

І хоча нині в Конґресі США лунають голоси про потребу скасувати чинність поправки Джаксона – Ваника щодо України, існують і інші думки. Цей законодавчий акт є зручним важелем тиску – на Україну, зокрема, з вимогою домогтися кращого захисту прав інтелектуальної власності. Для порівняння: від Росії завдяки цьому актові хочуть здобути скасування обмежень на імпорт американської курятини.

Серед нинішніх критиків такої практики більшає її колишніх прихильників. Один із них – відомий фахівець у справах Росії й післярадянських країн Інституції Гувера – американського дослідницького центру – Майкл МакФол:

“Гадаю, це важливо – тиснути на українців із приводу законів про інтелектуальну власність, які вони все не запровадять, чи на росіян, які мають несправедливі, на нашу думку, тарифи. Але, гадаю, неправильно пов’язувати це з законодавчим актом, який мав зовсім іншу мету”.

Американські аналітики зазначають, що така ситуація викликає звинувачення, що США зловживають цією процедурою. Такої думки дотримується і директор Центру Ніксона – вашинґтонського політологічного інституту – Пол Сондерс:

“Це може створити в декого враження, що ми не виконуємо наші зобов’язання або ж що ми просто хочемо зберегти хоч якісь важелі, які зможемо використати проти інших, коли нам заманеться... “

Але, як мовиться в нещодавньому звіті Конґресової дослідницької служби США, наразі такий важіль, як виглядає, дійсно хотіли б зберегти, каже автор цього звіту Владимир Преґель:

“Гадаю, Конґрес радше скасовував би чинність щодо однієї країни за іншою, а не йшов на цілковите скасування поправки Джаксона – Ваника”.

За словами дослідника, нині в Конґресі чекає на розгляд шість законопроектів, які мають зняти обмеження поправки з України. Крім того, президент США Джордж Буш після понеділкової зустрічі з Віктором Ющенком пообіцяв скасувати ці обмеження. А ще в Сенаті як частина законопроекту про зовнішню допомогу перебуває на розгляді поправка про нормалізування торговельних відносин із Україною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG