Доступність посилання

ТОП новини

Поки Ющенко у Вашингтоні, до Москви запрошують Тимошенко.


Віталій Портников

Москва, 6 квітня 2005 року - За візитом президента України до Сполучених Штатів уважно стежать у Росії. Про це свідчить кількість публікацій у російській пресі. "Ера Ющенка", "Буш і Ющенко будуть разом боротися за свободу в Білорусі і на Кубі," "Тимошенко розвела Ющенка з Путіним." Це кілька заголовків сьогоднішніх публікацій. Про те, наскільки серйозним чииником є заокеанське турне Ющенка у російсько-українському діалозі, кореспондент радіо "Свобода" розпитував оглядача російської газети "Коммерсант" Сергія Строканя

Пане Сергію, як може позначитися візит Віктора Ющенка до Вашингтона саме на атмосфері його відносин з Володимиром Путіним, адже відомо, що президент Росії ніколи не отримував запрошення відвідувати Конгрес США та виступати там? Чи не образиться Путін на Ющенка і на Буша?

Сергій Строкань

Я думаю, що ми, відповідаючи на це питання, повинні розуміти, як сприймалася політична ситуація на Україні в Росії в час помаранчевих подій і українських виборів. Я думаю, що безумовно, в Росії знайдуться політичні сили, які будуть сприймати це, як спробу кинути якийсь виклик Росії. Коли перший президент незалежної Росії Борис Єльцин приїхав в Америку, то політична еліта Росії зв’язувала великі надії з відносинами між Москвою і Вашингтоном. Ці надії не реалізувалися.

Безумовно, тепер, дивлячись на Україну, російська політична еліта думає про те, що “так, в нас це не вийшло, але в українців виходить – що, вони краще роблять свою політику чи, може, їх краще сприймають в Америці?”. Це дуже чутливе питання для російської політичної еліти і для президента Путіна.

Віталій Портников

Юлія Тимошенко, прем’єр-міністр України, збирається до Москви. Це запрошення одержане в той момент, коли якраз Віктор Ющенко в Вашингтоні. Чи не виходить, що Росія намагається розбити українське керівництво на різні табори: один хай орієнтується на Вашингтон, а інший на Москву?

Сергій Строкань

Безумовно, є така теорія, але я б не став драматизувати ситуацію. Так, ті люди мають рацію, які вважають, що Москва не тільки в відносинах з Україною, але з іншими колишніми радянськими республіками завжди хотіла мати якусь альтернативну фігуру, з якою можна було би грати, коли ви якось хочете впливати на того чим іншого лідера, чи це Віктор Ющенко, чи Михаїл Саакашвілі. Такий троянський кінь. Я не знаю, може, хтось хоче, щоб пані Тимошенко зіграла роль троянського коня. Але я не думаю, що це може реалізуватися якимось чином.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG