Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-угорські відносини: нові регіональні ініціативи.


Василь Плоскіна

Угорщина, 7 квітня 2005 – Увагу угорських ЗМІ не оминула зустріч нового керівника Закарпатської держобладміністрації Віктора Балоги з головою філії генконсульства Угорщини в місті Берегові Ласлом Петером. Вони вели мову не лише про традиційну динаміку угорсько-українських відносин, але й про нові регіональні проекти. Угорщина, зокрема, чекає від офіційного Києва конкретних політико-правових рішень щодо обрисів національно-культурної автономії українських угорців.

Чимало місцевих органів самоврядування Східної Угорщини і так само Західної України бажають зав’язати тіснішу співпрацю аж до укладення угод про побратимство окремих міст. Таку ініціативу в Україні не збираються стримувати, та й для угорських мерій вона могла б принести певні економічні й громадські дивіденди, вважають оглядачі. Нову українську владу також цікавлять спільні проекти реставрації пам’ятників архітектури на рівні співпраці міст з багатими історичними традиціями. Передусім йдеться про реконструкцію Мукачівського та Ужгородського замків. Опираючись на підтримку Угорщини, Україна, скажімо, могла б узяти участь у конкурсі з фінансування таких проектів з бюджету Євросоюзу. Угорці обіцяють подумати над цією пропозицією.

Тим часом закарпатська влада обіцяє облаштувати туристичну зону на Верецькому перевалі, який останнім часом став мало не місцем паломництва для багатьох угорських туристів. Понад 1100 років тому через це місце проходили угорські племена на чолі з легендарним вождем Арпадом. На початку 1990 років Товариство угорської культури Закарпаття намагалося звести тут пам’ятник, але проти цього активно протестували деякі національно-патріотичні організації України.

Зі свого боку Ласло Петер поцікавився у керівника Закарпатської області про те, як посуваються справи щодо утворення національно-культурного району в місцях компактного проживання угорців. Таку автономію, зокрема, пообіцяв угорським виборцям кандидат у президенти України Віктор Ющенко. Втім якихось рішень з цього приводу, судячи зі слів українських офіційних представників, слід очікувати не раніше 2006 року - після нових парламентських виборів в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG