Доступність посилання

ТОП новини

Уроки життя Івана Павла ІІ для політиків – розмова з ректором Українського Католицького Університету.


Сергій Куделя

Вашингтон, 8 квітня 2005 року – Високий моральний авторитет Івана Павла ІІ притягав до нього усіх провідних політиків світу, в незалежності від їхньої ідеології чи політичних переконань. Упродовж останніх двадцяти п’яти років, до Папи приїздили як президент США Рональд Рейган, так і Генеральний Секретарем КПРС Михайло Горбачов. Він зустрічався як з чеським дисидентом Вацлавом Гавелом, так і з чилійським диктаором Піночетом, чи революційним кубинським лідером Фіделем Кастро. Які уроки можуть винести політики з життя та філософії Папи Римського?

Релігія, на думку отця Бориса Гудзяка, повинна бути частиною життя кожного політика, який хоче служити власному народові: “Для політика духовне життя, життя з Богом, релігійне життя збагачує його служіння. Є політики, які хочуть збагатитися лише матеріально. Їм політика для цього не потрібна. Але для політика-служителя духовне життя повинно бути фундаментом.”

За словами ректора Українського Католицького Університету, головним уроком життя Івана Павла ІІ для сучасних політиків повинно бути його шанобливе ставлення до кожної особистості: “Його подорожі, його особисте духовне життя допомогло йому в особливо глибокий спосіб звертати увагу на гідність кожної людини. Мені цікаво було побачити як він зустрічає всіх: і тих, які хотіли його вбити, і представників різних конфесій, і старих і молодих. Для політика шанвувати гідність людини може бути надзвичайно плідним дороговказом. Але такі речі – розуміння глибини людського життя – приходять через терпіння. І цей Папа багато страждав. Ці є речі вистраждані. Це не є формули, які можна вичитати у книжках про лідерство чи менеджменту”.

Як наголошує отець Борис Гудзяк, зі смертю Папи світ втратив справжнього морального лідера.

“Ми живемо в епосі, де бракує таких провідників. Інтуітивно світ так реагує на смерть Папи, бо відчуває, що таких заступити не легко. Цікаво, що ця увага до Папи, вона є позитивна. Вмерла людина, але розмова не про смерть, а про надію. І я думаю, що президент Ющенко є символом надії. Я молюся за нього, щов він витримав. Кожен з нас може спокуситися. А політика, звичайно, це мистецтво можливого. Я бажаю нашому президенту, щоб він далі робив неможливі речі.”

Отець Борис Гудзяк відзначає, що для збереження свого морального авторитета, Президент України повинен й надалі говорити правду, захищати убогих, вболівати за долю своїх громадян та пам”ятати про уроки життя Івана Павла ІІ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG