Доступність посилання

ТОП новини

Справа Колесникова: німецький політолог не бачить помилок нової влади.


Надія Кандиба

Німеччина, 12 квітня 2005 - Протистояння, яке розгорнулося в Україні навколо арешту голови Донецької облради Бориса Колесникова, привернуло до себе увагу оглядачів на Заході. На думку швейцарської газети „Neue Zürcher Zeitung“, Україна постала перед новим “випробуванням на міцність”. Водночас німецький політолог Ґерхард Симон в інтерв’ю радіо “Свобода” зауважив, що, демонструючи рішусть у боротьбі з економічною злочинністю, нова влада виконує свої передвиборні обіцянки.

“У той час, як у зовнішній політиці нове українське керівництво отримує один успіх за іншим, у себе в країні воно опинилося в досить складній і потенційно небезпечній ситуації”, - так швейцарська газета Neue Zürcher Zeitung прокоментувала події навколо арешту голови Донецької облради Бориса Колесникова. Видання радить новому українському керівництву діяти дуже обережно і суворо дотримуватися принципів правової держави, на чому, до речі, постійно наголошує Віктор Ющенко. Німецький політолог, професор Кельнського універсистету Ґерхард Симон відкинув закиди про політичну помсту, які нині лунають на адресу нової влади з табору Віктора Януковича. В інтерв’ю радіо “Свобода” експерт завувжив:

“Я не бачу помилок у діях проти Колесникова. Новий уряд, представники нової влади завжди говорили, що вони рішуче виступатимуть проти корупції, що вони не терпітимуть економічної злочинності і розкриють злочини, скоєні в минулому. Саме так у цьому випадку і відбувається. Зрозуміло, що для боротьби з корупцією недостатньо притягати до відповідальності тільки міліціонерів ДАІ, які посягають на гривні водіїв. Справжніх великих акул слід шукати в інших місцях”.

Симон звернув увагу на те, що Колесников фактично став першим представником старої еліти, яку тепер намагаються притягнути до відповідальності за протиправні дії. Політолог не погоджується з тими, хто прогнозує початок нової політичної кризи в Україні:

“Я не думаю, що в Україні знову слід очікувати загострення політичної ситуації. Звичайно, опозиція зараз виступає з досить гучними заявами. Але, судячи з усього, її заклики до масових демонстрацій та протестів мали досі лише дуже обмежений успіх”, - констатував Симон. На його думку, як уряд, так і представники опозиції зараз повинні продемонструвати стриманість, надавши можливість правоохоронним органам спокійно розібратися в цій справі і з’ясувати, чи обвинувачений справді скоїв злочини, які йому закидають. “Вулиця не може вирішувати, чи є хтось винним, чи ні”, - сказав німецький політолог, професор Кельнського університету Ґерхард Симон.

Газета Neue Zürcher Zeitung говорить про те, що нові можновладці значно краще розуміють закон, ніж стара еліта. Але, продовжує видання, водночас як би вони не намагалися забезпечити законність, їх завжди відразу обвинувачуватимуть у політичній вендетті. “Це найжахливіша спадщина Кучми”, - вважає Neue Zürcher Zeitung.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG