Доступність посилання

ТОП новини

Чимдалі більше угорців вчить іноземні мови, у тому числі й українську.


Василь Плоскіна

Угорщина, 14 квітня 2005 – З 1998 року майже наполовину зросла в Угорщині кількість тих, хто вивчає іноземні мови. Якщо, скажімо, 7 років тому знанням англійської, німецької чи російської могли похвалитися всього 18 відсотків населення, то нині ця пропорція становить вже 35 відсотків. Росте в Угорщині й кількість навчальних закладів, де студенти вивчають українську мову.

Згідно з дослідженнями соціологічного інституту ім. Таркі, в Угорщині приблизно третина населення розмовляє, крім рідної, ще на якійсь чужій мові. Ріст мотивації щодо вивчення європейських мов соціологи пояснюють зміною політичних та економічних пріоритетів Угорщини. Як відомо, в Угорській Республіці вже після 1989 року було започатковано економічні реформи. Ця країна є членом Північно-атлантичного альянсу та Євросоюзу. Деякі країни ЄС відкрили свої ринки робочої сили для заробітчан із Центральної Європи. Зробили візові послаблення для угорських громадян останнім часом Сполучені Штати Америки. Не слід також забувати і про ріст доходів угорського населення. Нині дуже багато угорців мають дома інтернет. Панівною мовою світової електронної мережі, як відомо, є англійська. Послуговуються нею й ті угорці, які можуть дозволити собі подорожувати по світу.

Тим не менше в порівнянні з деякими сусідніми країнами, як зазначають дослідники, в Угорщині поки що недостатньо вчать європейські мови. Не секрет, що у Центральній Європі серед студентів вузів та середніх навчальних закладів дуже добре поставлена справа з вивченням іноземних мов у Хорватії, Чехії та країнах Балтії. До речі, деякі західноєвропейські видавці недешевих глянцевих журналів, наприклад, зазначають, що молодь в цих державах зазвичай має і значно більший потяг до дорогого стилю життя, ніж в Угорщині.

Останнім часом у Будапешті та інших угорських містах активно запрацювали короткотермінові платні мовні курси. Добре знання іноземної на них навряд чи здобудеш. Проте за помірну плату спробувати може кожен. Щоправда, для складання серйозніших іспитів на державних атестаційних комісіях потрібні більш базові знання чужої мови.

Цікаво, що в Угорщині упродовж останніх десяти років принаймні у чотирьох навчальних закладах студенти й слухачі вивчають українську мову. Передусім йдеться про відомий будапештський університет ім. Лоранда Етвеша, де створено кафедру української мови та літератури а також університет у місті Сеґеді. Курс вивчення української мови організувала одна з військових академій у столиці. А у східноугорському містечку Бакталорантгазі українську мову у технікумі вчать майбутні митники й податківці.
XS
SM
MD
LG