Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко не їде до Москви: коментарі в Росії.


Віталій Портников

Москва, 13 квітня 2005 року - Скасування приїзду Юлії Тимошенко до російської столиці – справжня сенсація у двосторонніх відносинах. Досі ще не було, щоб прем’єр-міністр України відмовлявся відвідувати російську столицю.

Володимир Устинов проходив перезатвердження на посаду Генпрокурора Росії на прохання президента Росії Володимира Путіна.Пан Устинов торкнувся і справи пані Тимошенко. Він сказав, що ця справа не є закритою, що вона буде продовжуватися і надалі. А візит пані Тимошенко до російської столиці Устинов пов’язав саме з тим, що вона є керівником уряду іншої держави, і вже тому не може бути затримана чи допитана. За віденською конвенцією Тимошенко має дипломатичний імунітет. Тим не менше, відразу після виступу Володимира Устинова з Києва прийшло повідомлення, що візит українського прем`єра до російської столиці відкладається на невизначений термін.

Російські дипломати були здивовані цим рішенням. А міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров публічно заявив: “Жодних перепон для її візиту не має. Ми готові до найширшого, до найповноформатнішого співробітництва з українським прем’єр-міністром, як втім, очевидно, і з українським президентом”.

У подібній тональності висловлювалися й інші російські політики. Голова російської Держдуми Борис Гризлов підкреслив, що питання візиту Юлії Тимошенко є насамперед питанням домовленостей між російським і українським урядами. А керівник парламентської фракції “Родіна” у Держдумі РФ Дмитро Рогозін пов’язав скасування візиту Тимошенко з тим, що жодних практичних умов для цього візиту зараз не склалося і пані Тимошенко просто скористалася ситуацією, щоб не їхати до російської столиці, і не демонструвати, що вона на разі не здатна домовлятися про щось конкретне із російським політичним керівництвом.

Втім, деякі спостерігачі в російській столиці вважають, що справа зовсім не в тому, що пані Тимошенко намагається зберегти свою репутацію переговірника, а саме в кримінальній справі. Адже раніше, нагадують вони, пані Тимошенко все ж таки збиралася не просто їхати до Москви, а робити цю поїздку першою в своїй дипломатичній практиці, тобто першою з того моменту, як вона стала прем’єр-міністром України. Більше того, саме заради поїздки до Москви Юлія Тимошенко відмовилася до візиту в Грузії вже анонсованого нею самою, як до першої закордонної подорожі.

Однак, як вважають в російській столиці, Юлія Тимошенко сподівалася, що перед тим, як вона прибуде до Москви, її кримінальна справа буде закрита. Якщо перед нею не вибачаться, то принаймні поставлять крапку на її переслідуванні в сусідній державі. Слова Генпрокурора Росії не залишили в українського прем’єра жодних сумнівів: цього не відбудеться. Нагадаємо, що в Москві Тимошенко підозрюють у тому, що вона давала хабарі працівникам міністерства оборони Росії, а сама вона вважає ці звинувачення безпідставними, а справу політичною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG