Доступність посилання

ТОП новини

Заяви російської генпрокуратури щодо Юлії Тимошенко зроблені на замовлення з Києва?


Марина Пирожук

Київ, 13 квітня 2005 - Візит українського прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко до Російської Федерації перенесено. Про це сьогодні заявив журналістам 1-й віце-прем’єр-міністр України Анатолій Кінах.

Урядовці пояснюють скасування візиту із заявою Генпрокурора Російської Федерації Володимира Устинова, який учора наголосив, що Юлія Тимошенко залишається у міжнародному розшуку і надалі, у зв’язку із справою, що була свого часу порушена Головною військовою прокуратурою сусідньої країни.

Українське бюро Інтерполу заяву російського генпрокурора спростовує, одначе до Москви Тимошенко таки не їде.

Українська прем’єрка до Москви не їде. Це сьогодні в уряді потвердили міністр економіки Сергій Терьохін та 1-й віце-прем’єр Анатолій Кінах.

Причиною скасування цього візиту Сергій Терьохін називає заяву російського генпрокурора. При цьому урядовець відзначає, що це не пов’язано із побоюваннями Тимошенко, а наголошує на неадекватності російського прокурора.

Скасування візиту Тимошенко до Москви обговорюють і в Росії. Тамтешній глава міністерства закордонних справ Сергій Лавров, коментуючи це питання, наголосив, що не бачить перешкод для приїзду до Москви пані Тимошенко, і що Росія готова до найширшого і повномасштабного співробітництва з Україною.

Він також відзначив, що під час її візиту планувалося обговорити низку нагальних проблем, зокрема питання торговельно-економічної співпраці, перспектив ЄЕП, перебування баз російського флоту в Україні, тощо.

Російські дипломати, на які посилаються українські видання, твердять, що МЗС Росії отримало повідомлення про скасування візиту Тимошенко у зв’язку із весняно-польовими роботами.

Анатолій Кінах, який сьогодні проводив прес-конференцію в уряді замість Тимошенко, потвердив перенесення візиту свого керівника, одначе офіційну причину не озвучував.

Анатолій Кінах

Офіційної інформації немає, шановні друзі. Я думаю, буде відповідна офіційна заява чи прем’єр-міністра, чи прес-служби. Я думаю, це буде зроблено у стислі терміни. Поки що немає у нас всієї інформації, хоч ми дуже потужно готувалися до цього візиту.

Марина Пирожук

Анатолій Кінах також наголосив, що Україна як незалежна держава знайде можливість захистити гідність і авторитет як країни, так і прем’єр-міністра.

Поки пан Кінах спілкувався з журналістами, сама Юлія Тимошенко, за деякими даними, знаходилася на зустрічі з Президентом Ющенком. Подейкують, що Президент порадив Тимошенко займатися вдома господарськими справами, а не їздити по закордонах.

Деякі українські експерти не виключають, що так звана справа Тимошенко була, так би мовити, поновлена у Москві на прохання з Києва. Говорить політолог Ігор Лосєв.

Ігор Лосєв

Я всіх таємниць нашого “мадридського двору” не знаю, але я просто знаю, що є одна надзвичайно неприємна, шкідлива тенденція української політики, починаючи з 16 століття. А саме - розв’язувати внутрішні суперечки та чвари між українськими політиками за допомогою іноземних держав.

Я цілком можу припустити, що справді якісь інтриги київські закінчилися тим, що знову почалися прохання української влади до Кремля, як це було за Кучми, когось посадити, когось не пустити, когось не прийняти, когось оголосити в розшук, я це й цілком припускаю. Бо, на превеликий жаль, і в цьому уряді, і в цій владі є кілька осіб з надзвичайно низьким морально-патріотичним рівнем.

Марина Пирожук

Як відомо, у Росії Тимошенко звинувачують у дачі хабарів тамтешньому Міноборони. 5 років тому військова прокуратура РФ порушила кримінальну справу проти співробітників Міноборони Росії, яких звинувачували в отриманні хабара від Тимошенко.

У 2003 році суд виправдав двох військових, а одного амністував, одначе торік російська прокуратура знову порушила кримінальну справу, у відповідності до якої Тимошенко оголошено в розшук.

Учора російський Генпрокурор заявив, що українська прем’єрка продовжує розшукуватися Інтерполом і надалі.

А сьогодні представник Національного центрального бюро Інтерполу в Україні Кирило Куликов уже повідомив, що Юлія Тимошенко виведена з усіх систем розшуку Інтерполу.

Представник Інтерполу підкреслив, що цього на міжнародній конференції глав керівників Інтерполу країн, які входять у систему міжнародної поліції, генеральним секретарем Інтерполу було ініційовано виведення всіх даних, які стосуються розшуку Тимошенко, з міжнародної системи Інтерполу, і що про це була повідомлена російська Генпрокуратура в тому числі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG