Доступність посилання

ТОП новини

Презентація української літератури у Польщі.


Володимир Павлів

Варшава, 15 квітня 2005 – У Польщі триває презентація сучасної української літератури під назвою “Тепер Україна”, організована низкою польських видавництв та Центрів сучасного мистецтва Варшави, Вроцлава і Кракова. Група українських прозаїків та поетів від 9 квітня що два дні переїжджає з одного польського міста до іншого з презентацією своїх книжок, виданих польською мовою. У четвер українські письменники завітали і до польської столиці.

Від початку мистецької акції “Тепер Україна” українські письменники вже відвідали Познань, Краків, Ґданськ і в четвер прибули до Варшави. У групі українських письменників, що беруть участь у цій презентації, – Тарас Прохасько і Наталка Сняданко, Юрій Андрухович і Оксана Забужко, Микола Рябчук і Сергій Жадан, Назар Гончар і Любко Дереш, Андрій Бондар та Остап Сливинський. Чому саме ці автори? Відповідь проста: тому що саме їхні твори вийшли останнім часом у польських перекладах. Отож презентація сучасної культури зводиться в основному до презентації цих книжок: одного вечора виступають прозаїки, наступного – поети. Кожну з презентацій супроводжують концерти івано-франківського ансамблю “Перкалаба” та польської групи Міколая Тшаски.

Виступи українських митців привертають увагу чималої кількості шанувальників. Наприклад у Варшаві їх було близько двохсот, а у Вроцлаві навіть близько трьохсот осіб. Івано-франківський прозаїк Тарас Прохасько сказав “Свободі”, що таке зацікавлення польської публіки викликає не лише українська література: “Спектр публіки є значно ширший, ніж у попередні роки. І хочемо ми того чи не хочемо, всі ці речі є у свідомості поляків, які приходять на наші зустрічі, пов’язані з революцією. І тому особливістю є сподівання того, що приїхав постреволюційний колектив письменників, які прожили цю революцію і частково її зробили”.

Ева Войцєховська з краківського Інституту книжки погоджується, що у зв’язку з недавніми подіями в Україні зацікавлення цим напрямком зросло. Але це не єдине, що притягує поляків на презентації української літератури, каже Ева Войцєховска: “Зацікавлення значне, і воно частково виникає з того, що останнім часом відбувалося в Україні. Але це не означає, що це основне. Бо автори, котрих ми тут презентуємо, не потребують особливої презентації, бо їхні книжки вже видані в Польщі. А деякі мають навіть по декілька книжок, отже є добре знаними”.

Після Варшави українських письменників чекають ще в Лодзі і знову у Кракові, де 19 квітня завершиться мистецька акція “Тепер Україна”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG