Доступність посилання

ТОП новини

В Косовi у недiлю поховали Енвера Харадиная, котрого вбили невiдомi. Загиблий – рiдний брат колишнього косовського прем’єра Рамуша Харадиная, котрий нещодавно здався Мiжнародному трибуналовi з воєнних злочинiв. Сiм’я Харадинай досi була однiєю з найвпливовiших у провiнцiї.


Михайло Рамач

Белград, 19 квiтня 2005 – У заможнiй сiм’ї Харадинай було шiсть синiв. У дев’яностi роки вони очолювали повстанськi загони на заходi провiнцiї. Двоє з них загинули в боях з сербською полiцiєю. Рамуш пiсля вiйни сформував полiтичну партiю й згодом став головою уряду. Минулого мiсяця вiн подав у вiдставку й добровiльно здався Мiжнародному трибуналовi, який обвинувачує його в скоєннi воєнних злочинiв. Через причетнiсть до злочинiв за ґратами перебуває i його брат Даут Харадинай. А Енвера, котрий керував розгалуженим сiмейним бiзнесом, у п’ятницю застрелили невiдомi. Двоє братiв вiдразу з похорону повернулися до в’язниць.

Клан Харадинаїв донедавна був одним із найсильнiших в Косовi. Вони були власниками низки компанiй, через якi контролювали торгiвлю продовольчими товарами, пальним, сигаретами. Сербська преса стверджує, що основним джерелом багатства Харадинаїв були наркотики. Поки Рамуш перебував при владi, вони були недоторканними. Оглядачi припускають, що Енвера Харадиная лiквiдували суперницькi клани.

Речник мiжнародної полiцiї заявив журналiстам, що вiд громадян буде важко дiстати будь-яку iнформацiю щодо злочину, оскiльки в Косовi панує свого роду закон мовчання. Косовськi албанцi досi живуть в так званому закритому суспiльствi й уникають спiвробiтництва з полiцiєю та державними органами. Це в них давня традицiя. Через це в косовських судах свiдки найчастiше заявляють, що вони нiчого не бачили й нiчого не знають. Майновi та iншi спори в них за зачиненими дверима врегульовують найстаршi члени сiмей чи родiв. А якщо це не вдається, тодi залишається зброя.

На похоронi Енвера Харадиная було понад 70 тисяч осiб. Спiвчуття сiм’ї загиблого висловили керiвники косовських та мiжнародних iнституцiй. Про Харадинаїв офiцiйно усi говорять з пошаною. Проте неофiцiйно можна почути, що йдеться про початок розвалу дiлової iмперiї, яка виникла й розширилася упродовж лише десяти рокiв. Адже троє братiв загинули, двоє у в’язницi, а наймолодший ще не став повнолiтнiм.
XS
SM
MD
LG