Доступність посилання

ТОП новини

Британська преса про торгівлю зародками людей в Україні.


Олекса Семенченко, Вікторія Марени

Лондон, Харків, 18 квітня 2005 року – Британський тижневик "Обзервер" оприлюднив скандальну інформацію. За його даними, з України до Росії нелеґально продають зародки людини, після чого їх використовують для ін’єкцій проти старіння в салонах краси. Як реагує на це української влада?

За даними "Обзервер", зародки людини, одержані в Україні внаслідок зупинення вагітності у молодих жінок, використовують у Росії для курсу лікування, що коштує близько 20 тисяч доларів. Ці зародки заморожують і продають російським салонам, що пропонують так звані ін’єкції молодості, які начебто повертають молодість шкірі. Припускається, що жінкам платять 200 доларів за дозвіл використання їхнього зародку у лікуванні.

“Обзервер” пише, що на минулому тижні українські прикордонники заарештували перемитника, який віз до Росії 25 заморожених зародків. Ця людина заявила, що придбала їх у медичному дослідному центрі. Британський часопис пояснює, що український закон дозволяє використовувати зародки людини у науково-дослідних інститутах, якщо на це згодна жінки, а її анонімність забезпечується.

Одначе автор статті Том Парфет одержав у міліції дані, що державні медичні установи відтак продають зародки клінікам, що пропонують протизаконну терапію. Газета посилається на високого українського міліцейського чина, який сказав: “Дуже складно це відстежити, бо існують корупційні домовленості між лікарями і вченими”.

Тим часом “Обзервер” зазначає, що московські салони краси процвітають, незважаючи на законодавчу заборону будь-якого лікування з використанням людських клітин, крім спинного мозку. Салони ж пропонують ін’єкції стовбурних клітин. Це клітини, що містяться в ембріоні і здатні пристосовуватися до будь-якої тканини. Одначе у світі ця техніка досі перебуває на стадії дослідів.

“Обзервер” розмовляв з колишнім київським міліціонером Сергієм Скоробагатьком. Той заявив, що клініки у Донецькій і Харківській областях України продають зародки без дозволу. Часто це робиться без аналізів на віруси, включно зі СНІДом. Міліціонер також пояснив, що лікарі також дурять жінок, щоб зробити аборт на пізнішій стадії вагітності, адже старші ембріони цінуються більше.

Скоробагатько каже: “Коли лікар хоче продати зародок, то каже дівчині, що існує медична причина зробити аборт більш, ніж на дванадцятому тижні. Жінці платять, щоб вона чекала на більш пізній аборт, або ж вона взагалі ніколи не дізнається, що її обдурили. Потім зародок передається посередникові або інститутові. Його там розтинають на окремі органи і заморожують. Відтак це продається і переправляється закордон. У Росії заможним клієнтам салонів кажуть, що лікування може стримати процес старіння, а також вилікувати від хвороб Паркінсона і Альцгеймера”.

“Обзервер” вийшов на одну модну московську клініку, яка пообіцяла зняти з обличчя клієнта 10 років віку. Британська газета цитує українського журналіста, ім’я якого не називається: “Раніше казали, що розпродується Україна, а тепер розпродуються українці - і то по шматках”.

Найрезонансніший випадок, про який згадує британське видання, стався минулого тижня. 13 квітня у потязі Харків-Москва у громадянина Росії було вилучено термоси, в яких знаходилися заморожені клітини людини. Про те, чим закінчилася ця справа, намагалася з''ясувати харківська кореспондентка радіо "Свобода."

Заступниця прес-секретаря прокурора Харківської області Юлія Скічко повідомила про те, що кримінальну справу проти москвича обласна прокуратура не порушувала "за відсутності складу злочину".

А Тетяна Кругликова, старший інспектор у зв’язках з громадськістю та ЗМІ Східної регіональної митниці повідомила, що у Харкові проводять експертизу вилученої речовини:

"Харківським науково-дослідним інститутом встановлено, що це кріоконсервовані клітини ембріону людини. Громадянин Росії сказав, що ці суспензії йому потрібні для досліджень. Спочатку він сказав, що їх у термосі 25, коли перерахували у науково-дослідному інституті, то виявилося, що їх 36. Це велика кількість для проведення досліджень, проте росіянин повідомив, що він - аспірант-фізик і пише дисертацію на відповідну тему: низькотемпературне замороження", - сказала представниця митниці.

Також вона повідомила, що в перший день експертизи громадянин Росії був присутній у Харківському науково-дослідному інституті. Потім його звільнили і він зараз перебуває у Москві. Дату, коли буде оприлюднено результати експертизи всіх 36 клітин ембріону людини, пані Кругликова не повідомила.

Кілька років тому Харків вже згадували як в Україні, так і закордоном, у Німеччині, у зв’язку зі звинуваченнями про торгівлю новонародженими немовлятами. Проте керівництво обласного управління охорони здоров’я ці закиди тоді відкидало. А обласна прокуратура кримінальну справу також не порушувала.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG