Доступність посилання

ТОП новини

Українських нелегалів удвічі частіше ловлять на західних кордонах Польщі.


Володимир Павлів

Варшава, 19 квітня 2005 - З моменту вступу Польщі до Європейського Союзу раптово зросла кількість спроб нелегального перетину західних та південних польських кордонів. Найбільше порушників, яких зловили, з України. Про статистичні дані, шляхи нелегального перетину кордону і долю затриманих українців кореспондентові “Свободи” розповіли польські прикордонники.

Спроби нелегального перетину західних та південних польських кордонів мешканці держав на схід від Польщі здійснювали ще до розширення ЄС 1 травня 2004 року. Але після цього їхня кількість зросла майже вдвічі. Найчастіше спроби нелегального перетину польських кордонів здійснюють громадяни України. Такі дані підтверджують і в прес-службі польських прикордонників, і в Генеральному консульстві України у Варшаві. Якщо у 2003 році польськими прикордонниками на західній ділянці кордону було затримано близько 900 українців, то минулого року зловмисників було майже на тисячу більше - 1884.

Більшість із них затримали при спробі перетнути так званий “зелений кордон”, тобто поза межами контрольно-пропускних пунктів. Ті ж, хто намагається обдурити прикордонників на самому переході, вдаються часом до несподіваних методів, сказав “Свободі” речник Прикордонної служби Польщі полковник Ярослав Жукович:

Говорить Ярослав Жукович: “Найрізноманітніші способи. Переховування людей у вантажних автомобілях, але також і у легкових. Для цього монтують спеціальні сховки у багажниках, чи роблять подвійні стінки у причепах. Інколи це відбувається в таких умовах, що потрібно справді великий відчай, щоб на це погодитися – наприклад, у холодильнику”.

Спроби нелегально дістатися з Польщі на Захід українці роблять також через польські міжнародні аеропорти. На найбільшому з них, тобто, у варшавському аеропорту імені Шопена у 2004-му році прикордонники затримали 118 громадян України, а за три місяці цього року – 26. Тут порушники кордону не використовують вишуканих сховків, а використовують фальшиві закордонні паспорти або підробні візи держав Європейського Союзу.

Найпопулярніші напрямки таких порушників – це Сполучені Штати і Великобританія, а найпопулярніші фальшиві документи – це паспорти громадян Литви, які найлегше підробити – говорить працівник варшавського аеропорту капітан Пьотр Голембійовськи. Затримання порушника кордону в аеропорту приносить йому найбільші матеріальні втрати, адже пропадають гроші за квиток, отримання фальшивих документів, плюс іще депортація. У більшості випадків на цих людей ми дивимося не зі злістю, а зі співчуттям, запевняють польські прикордонники.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG