Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі соціал-демократи критикують капіталізм.


Надія Кандиба

Німеччина, 19 квітня 2005 - У той час, як жителі Східної Європи, вдосталь наситившись соціалістичними експериментами, знову повертаються до капіталізму, на Заході, і зокрема в Німеччині, дедалі гучніше лунає критика на адресу великих концернів. Так, лідер соціал-демократів Франц Мюнтеферинґ відкрито засудив політику, до якої вдаються деякі фінансові інвестори. Тим самим він сприяв розгортанню в Німеччині надзвичайно гострих дебатів серед політиків та підприємців.

Якщо вірити заголовкам у пресі, то складається враження, що в Німеччині знову спалахнула гостра класова боротьба. Так би мовити, вийти на барикади проти окремих форм капіталізму закликав лідер соціал-демократів Франц Мюнтеферинґ. Виступаючи на одному з форумів СДПН, він заявив:

“Наша критика спрямована проти збільшення в світі влади капіталу, що загрожує демократії”, - сказав Мюнтеферинґ. Згодом в інтерв’ю газеті Bild він закинув окремим фінансовим інвесторам, що вони, знищуючи робочі місця, жодним чином не думають про людей і поводять себе так, начебто для них не існує жодних правил. Як приклад, Мюнтеферинґ навів фінансово-кредитний інститут “Deutsche Bank“, керівництво якого, попри прибутки, ухвалило рішення про скорочення шести з половиною тисяч робочих місць. “Анонімні інвестори, як сарана, нападають на підприємства, об’їдають їх і летять далі. Проти такої форми капіталізму ми й ведемо боротьбу”, - наголосив політик.

Такі слова соціал-демократичного лідера глибоко вразили представників великого бізнесу. Федеральна спілка німецької промисловості розгледіла в них наміри соціал-демократів обмежити вільну конкуренцію. Пролунали застереження, що створення перешкод для розвитку вільного ринку призведе до фатальних наслідків, а саме - подальшого зростання безробіття.

Критика на адресу Мюнтеферинґа пролунала і від представників консервативної опозиції. На їхню думку, таким чином завдано серйозної шкоди іміджу Німеччини серед іноземних інвесторів. Ліберали тепер вимагають обговорити висловлювання лідера соціал-демократів у Бундестазі. Підтримку Мюнтеферинґ отримав від своїх колег по партії. Заступник голови фракції СДПН у Бундестазі Михаель Мюллер зауважив:

“Як європейці, ми повинні визначитися, як нам жити – керуватися командами, що надходять з Уолл-Стріт, чи проводити таку економічну політику, яка відповідає нашим соціальним та історичним традиціям”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG