Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську вкотре планують повністю відновити роботу аеропорту.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 20 квітня 2005 - Івано-франківський аеропорт – найпотужніший і найбільш технічно оснащений серед усіх аеропортів Західної України. Ще понад 10 років тому аеропорт приймав десятки авіалайнерів. Переважно це були військові літаки. Зараз більшість злітних смуг не використовується. Місцева влада вже вкотре намагається відродити роботу авіапідприємства.

Упродовж останніх років представники Івано-Франківської обласної держадміністрації неодноразово заявляли про відновлення роботи івано-франківського аеропорту. Дотепер аеропорт в обласному центрі Прикарпаття залишається найпотужнішим серед аналогічних авіапідприємств в усій Західній Україні. Це, зрештою, не дивно, адже він був збудований військовими в радянський час для потреб країн Варшавського Договору.

Зараз же злітні смуги івано-франківського аеропорту переважно порожні. Уже понад 10 років владі так і не вдається знайти ефективного власника для аеропорту. Голова обласної держадміністрації Роман Ткач на черговій прес-конференції заявив, що спроба знайти такого власника була кілька років тому. Згідно з рішенням обласної ради від 24 липня 2002 року аеропорт було передано в оренду фірмі “Явсон”. Як тільки фірма стала власником аеропорту, то згідно з рішеннями, підписаними заступниками колишнього голови обласної держадміністрації, почала за безцінь скуповувати техніку, яка належала аеропорту.

Один з таких фактів, як приклад, навів Роман Ткач: “Окрім цього, за суму близько 3 тисячі доларів США було продано три гелікоптери. Ви уявляєте собі, що таке 3 тисячі доларів!”

Водночас, як заявив голова обласної держадміністрації, кожен з гелікоптерів, за оцінками експертів, коштував не менше ста тисяч доларів. І таких зловживань керівник області перерахував чимало. Водночас приватна фірма практично не вкладала коштів у реконструкцію та налагодження роботи івано-франківського аеропорту. Як результат – державі було завдано чималих збитків.

У січні цього року власником аеропорту стало відоме підприємство “Нафтохімік Прикарпаття”. Голова обласної держадміністрації так оцінив придбання аеропорту новим власником:

“Я зараз бачу позитив від того, що аеропорт передано “Нафтохіміку Прикарпаття”. У чому полягає цей позитив? Я вже мав розмову з власниками. У них дуже серйозні інвестиційні плани. Вони готові вкласти в найближчому майбутньому близько 20-25 мільйонів гривень у розвиток аеропорту” .

Роман Ткач укотре підкреслив, що нова влада зацікавлена в якісній співпраці з приватним бізнесом. І якщо впродовж найближчих місяців “Нафтохімік Прикарпаття” зуміє налагодити роботу найбільшого аеропорту Західної України, то влада зі свого боку створить для нових власників автопідприємства максимально сприятливі мови. Головне, щоб аеропорт ефективно працював, а це означає розвиток підприємства і, без сумніву, значні надходження до державної скарбниці.
XS
SM
MD
LG