Доступність посилання

ТОП новини

Нова влада веде Україну в НАТО, але люди й далі мало що знають про цю організацію.


Олександр Лащенко

Київ, 20 квітня 2005 року - “Спілка молодих соціалістів” протестувала сьогодні біля Міністерства закордонних справ проти політики нової української влади, спрямованої на вступ до НАТО. Тим часом експерти кажуть радіо "Свобода," що в Україні мало що знають про позитивну діяльність НАТО, яка стосується проблем кожної людини.

Близько ста активістів молодіжного крила партії Олександра Мороза вигукували гасла проти НАТО. Молоді соціалісти закликали міністра закордонних справ Бориса Тарасюка не порушувати позаблоковий статус України:

"Разом нас багато - ми не хочемо в НАТО!" “Борис - ты не прав!”

Представники “Спілки молодих соціалістів” стверджували, що вони не проти розвитку співробітництва з Північноатлантичним альянсом. Але вступ до НАТО вважають сумнівною ідеєю. Лідер “Спілки молодих соціалістів” Євген Філіндаш не вбачає нічого дивного у критиці на адресу міністра Тарасюка тоді, коли до уряду входять кілька міністрів-соціалістів. Євген Філіндаш:

“Немає ніякої некоректності, бо це – особиста думка про НАТО Бориса Тарасюка. Такі серйозні питання, як входження до НАТО, треба вирішувати на референдумі. Україна – достатньо потужна держава, щоб самостійно захищати свій суверенітет”.

У МЗС зазначили радіо "Свобода," що Борис Тарасюк втілює зовнішньополітичний курс, визначений Президентом Віктором Ющенком. Це стосується, зокрема, співпраці з НАТО. Лютневе цьогорічне опитування засвідчило, що на гіпотетичному референдумі щодо членства України в НАТО за вступ проголосували б тільки 15% опитаних, зате проти були б 48%. Водночас це опитування з’ясувало: дві третини українців не обізнані з тим, що таке союз НАТО.

Зі свого боку, експерт з міжнародних питань Центру досліджень імені Разумкова Валерій Чалий теж констатує, що люди мало знають про позитивну діяльність альянсу. Нова українська влада розуміє важливість просвітницької роботи щодо інтеграції до НАТО, але тільки МЗС або іншим державним органам складно самим займатися інформуванням. Про це Валерій Чалий сказав радіо "Свобода:"

“Тут не треба нічого нового придумувати. Варто просто дати можливість громадським організаціям виконувати частину визначених завдань. Але головне – пошук у відносинах України з НАТО конкретних проектів співпраці. Щоб люди зрозуміли, що НАТО - структура, яка переймається проблемами безпеки у широкому розумінні. І позитивні приклади, пов’язані з ліквідацією техногенних аварій, вирішенням дуже складної для України проблеми ліквідації зайвих боєприпасів, дозволяють зрозуміти, що являє собою сьогодні співпраця з НАТО. Якщо таких проектів співробітництва буде більше, люди їх відчують, і думка про НАТО зміниться”.

Про співробітництво між альянсом і Україною йтиметься у четвер під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ НАТО у Вільнюсі. У ній візьме участь і Борис Тарасюк. У Литві під час засідання комісії Україна-НАТО мають затвердити спільний план дій на 2005-рік. Але жодного запрошення вступати до Північноатлантичного союзу Україна не отримає, переконані фахівці. Як зауважує генеральний секретар НАТО Яаап де Хооп Схеффер, шлях України до альянсу буде ще "довгим і звивистим," хоча критерії членства легше виконати українській владі під керівництвом Ющенка, ніж це було при Кучмі. Про це генсек НАТО заявив у інтерв`ю "Файненшел Таймс", яке британська газета друкує у середу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG