Доступність посилання

ТОП новини

Лист Фрадкову від російських нафтових компаній - велика помилка – західні аналітики.


Марія Щур

Прага, 20 квітня 2005 – Конфлікт навколо цін на нафтпродукти в Україні переходить в політичну площину, де український уряд має значні переваги над російськими компаніями, вважають західні енергетичні експерти. Вони називають великою помилкою звернення російських нафтових компаній, котрі працюють в Україні, до російського прем’єра Михаїла Фрадкова. Аналітики вважають, що ореол захисника національних інтересів лише додасть популярності українському уряду напередодні парламентських виборів.

Аналітик міжнародної дослідницької компанії Global Insight Ендрю Нефф не має жодного сумніву у тому, що спроби прем’єр-міністра Юлії Тимошенко обмежити ціни на нафтопродукти в Україні під час посівної кампанії є популістським кроком. “Уряд втручається в ринок нафтопродуктів вже протягом останніх кількох тижнів, намагаючись не допустити продовження зростання цін на нафтопродукти, адже вони вже зросли останнім часом на 30%. Це важливий для уряду час напередодні парламентських виборів, коли уряд має заручитися підтримкою населення і довести, що він дійсно дбає про нього”.

У цьому, на думку американського дослідника, самі російські компанії надали українському урядові неоціненну послугу: вони написали листа російському прем’єрові з проханням захистити їхні інтереси в Україні. Тепер, незважаючи на те, що є об’єктивні причини для підняття цін на нафтопродукти в Україні, бо ціни на нафту зростають в усьому світі, український уряд може звинувачувати у змові росіян.

З іншого боку, на думку аналітика інвестиційної групи “Ренесанс Капітал” Рональда Неша, звинувачення на адресу офіційної Москви з боку Києва не зовсім безпідставні. “Росія вбачає у нафтовому секторі важіль, який можна використовувати у зовнішньополітичних цілях. Це особливо стосується України, і особливо після Помаранчевої революції. На думку аналітика, який працює в російській столиці, нафтові компанії узгоджують свої дії з Кремлем".

Розмірковуючи над тим, як ситуація розвиватиметься далі, аналітики передбачають тактичну перемогу українського уряду. "Гадаю, це буде короткострокова проблема. По мірі того, як ціна на світовому ринку нафти почне зменшуватись, буде зменшуватися і ціна нафтопродуктів в Україні, до того ж закінчиться посівна, тож ця проблема поступово відійде”, - говорить Ендрю Нефф з дослідницької компанії Global Insight. Але у довгостроковій перспективі Україні доведеться купувати нафту за світовими цінами, додає його колега з компанії “Ренесанс капітал”.

Щодо того, чи не вплине цей епізод на репутацію нового уряду, який діє старими методами, то експерти вважають, що ні. “Гадаю, що у майбутньому буде більше ринкового підходу. Президент Ющенко пообіцяв зробити заохочення закордонних інвесторів ключовою складовою своєї політики. Ніхто із закордонних інвесторів не хотів би бачити інтервенційну політику на денному порядку. Тому я думаю, це, скоріше, буде виняток, ніж правило”, - говорить аналітик з вашингтонського бюро компанії Global Insight Ендрю Нефф.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG