Доступність посилання

ТОП новини

Відновлення Микитинської січі в життя.


Віктор Міняйло

Київ, 19 квітня 2005 - У Нікополі, Дніпропетровської області, закладено перший камінь на місці будівництва культурно-історичного меморіалу “Микитинська запорізька січ”. Меморіал споруджуватиметься на кошти корпорації “Інтерпайп”, почесним президентом якої є зять колишнього Президента України Віктор Пінчук.

А щоб ця добра справа не залишилася непоміченою до Нікополя звозили групу журналістів, серед який був і я.

Виявляється, що місце, де колись була Микитинська Запорізька Січ не затоплене водами Канівського водосховища. Як з’ясували дніпропетровські археологи, Микитинська січ була в самому центрі Нікополя. І так історично склалося, що це чи не єдине місце в центрі, не забудоване хрущовками. Там зараз офіційно центральний парк культури і відпочинку, а реально - пустир.

Проект відновлення січі передбачає побудову Покровської церкви, кургану із спостережною вежею, куренів і захисних валів. А в перспективі корпорація “Інтерпайп” фінансуватиме археологічні дослідження усього району середнього і нижнього Подніпров‘я. Говорить доктор історичних наук, професор Дніпропетровського університету Ірина Ковальова.

Ірина Ковальова

Коли ви їхали сюди, ви бачили, що по обидві сторони дороги стоять велетні-кургани. Це чудові пам’ятки, вони несуть нам інформацію і про матеріальну культуру, і що дуже важливо, про духовний світ наших пращурів.

Якщо ми з вами не будемо цього знати, то про яку духовність, про яке відродження цієї духовності ми можемо з Вами говорити?

А якщо звернутися до Запоріжжя, то хіба ми з вами забули, що саме в Запорізьке козацтво втілило в собі ідеал людини, яка була, в першу чергу, патріотом своєї Батьківщини.

Віктор Міняйло

А це вже співав козацький хор на місці встановлення пам’ятного знаку де буде встановлено меморіал. Відкривали знак міський голова Нікополя Сергій Старун і керівник проекту “Відродження історії” Микита Потураєв.


Микита Потураєв

Ми зараз з вами стоїмо на історичному місці, на місці, де свого часу стояв, можливо, гетьман незалежної, вільної України Богдан Хмельницький, на місці, де стояла Микитинська Запорізька січ, яка стала центром повстання українського народу проти іноземного господства на нашій землі.

Саме з цієї січі козаки вийшли в свій перший переможний похід проти польської армії.

Віктор Міняйло

Як зазначив міський голова Нікополя Сергій Старун, спорудження меморіалу це відновлення історичної справедливості і ще це буде чудове місце для відпочинку. Тобто поєднали корисне з приємним.
XS
SM
MD
LG