Доступність посилання

ТОП новини

Олег Рибачук представив у Брюсселі "дорожню карту", яка має наблизити Україну до Євросоюзу.


Славко Волинський

Брюссель, 21 квітня 2005 року - Україна сподівається отримати від Євросоюзу статус країни з ринковою економікою до 13 червня – дати, на яку заплановане проведення чергового засідання ради зі співпраці Україна-ЄС. Про це заявив віце-прем''єр-міністр України Олег Рибачук сьогодні в Брюсселі.

Візит української урядової делегації до бельгійської столиці розпочався з робочого сніданку, який організував Центр європейської політики. Охочих поспілкуватись з українським міністром євроінтеграції Олегом Рибачуком виявилось понад двісті осіб. Це аналітики Центру європейської політики, дипломати, члени Європарламенту, бізнесмени, журналісти. “Така цифра учасників робочого сніданку, - зауважив в інтерв’ю радіо “Свобода” директор Центру європейської політики Джон Палмер, - свідчить про ріст зацікавленості до України в західних політичних та ділових колах”.

Першою була порушена тема перспективи членства України в Європейському Союзі. З цього приводу Джон Палмер сказав: “Ця можливість, у великій мірі, залежить від того, якого прогресу досягне Україна в своїх перетвореннях. Перед Україною ще стоїть чимало завдань, які слід виконати, щоб вступити у Європейський Союз. Однак, в будь-якому випадку, Україна - це важливий і вагомий партнер ЄС. З одного боку, точну дату її вступу до Євросоюзу, чи це буде 2018 рік, чи раніше, або пізніше, я думаю, поки що називати рано, а з іншого боку, якщо будуть виконані необхідні критерії, я вважаю, що 2018 рік може бути реальною датою.”

Олег Рибачук, виступаючи перед присутніми, сказав, що уряд України ще зважить усі ”за” і ”проти” щодо того, коли Україна зможе подати заявку про вступ до ЄС. Український віце-прем’єр чимало уваги приділив питанням спрощення візового режиму у двосторонньому порядку. Він сказав присутнім, що Україна для експерименту тимчасово від першого травня до першого вересня запроваджує безвізовий в’їзд для громадян ЄС. “Але, - додав Олег Рибачук, - офіційний Київ чекає, що і ЄС, у свою чергу, не відтягуватиме переговорний процес щодо спрощення візових процедур для українських дипломатів, студентів, спортсменів та артистів. І щоб це не було такою довгою історією, як із набуттям Україною ринкового статусу. "Для України це принципово важливо, і ми почуваємо себе дискримінованими в порівняні з Росією, яка вже набула такий статус і має значні переваги на зовнішньому ринку”, - наголосив Олег Рибачук.

На запитання присутніх під час ділового сніданку, як Україна балансуватиме свої взаємини з ЄС і Росією та іншими міждержавними об’єднаннями на сході, Олег Рибачук відповів, що в України є лише два сценарії: пострадянський, як би його не називали: СНД чи ЄЕП – це все-одно буде пострадянське утворення за суттю. А також Європейський, який для України є більш привабливий.

Після цього пан Рибачук зустрівся з представниками Єврокомісії та головою комісії Європейського парламенту по зв’язках з Україною Мареком Сівцем. В інтерв’ю радіо “Свобода” пан Сівєц сказав, що в тому , що Єврокомісія не бажає заохочувати Україну до ЄС, то це нормальна річ. Польщі також ЄС ніяких запрошень не робив, вона сама пробивала туди шлях, бо то в першу чергу це було вигідно для Польщі, таке саме становище і з Україною.

Говорить Марек Сівєц: “Тепер настав час дій. І протягом цього року Україна та її нова влада мусить показати, що ми зробили те, те, те і те, а вже після цього знову порушувати питання про членство в ЄС, і тоді Єврокоміся не матиме якихось закидів на адресу України щодо її членства в ЄС.”

Пан Сівєц планує представити на засідання Європарламенту проект моніторингу виконання Україною Плану дій, бо, за його словами, щоб не було розчарувань, гарні декларації нового уряду повинні втілюватись у життя. Тому Марек Сівєц хоче запропонувати створення спеціальної групи спостереження, яка б складалася з представників України і Європейського Союзу.

І на завершення, що думає сам Олег Рибачук про перший день візиту до Брюсселя?

Олег Рибачук: “Він відрізняється принципово від першого візиту, коли я підписував План дій. Якщо перший раз я говорив про те, що ми збираємося зробити, то зараз я говорю про те, що вже зроблено.

Я приїхав з дуже конкретним документом, який називається “дорожня карта”. Цей документ був затверджений рішенням уряду одностайно, я хотів би зазначити, одноголосно у минулу суботу, він передбачає кроки виконання дій до кінця року.

Зараз ми презентуємо документ всьому світу і кажемо: у нас до вас одне прохання, підтримайте нас у виконанні план дій. Це я можу казати і Світовому банку, і японському, і сусідньому агентству, і будь-кому, будь-якому партнеру, бо Україна зараз живе одним документом, в залежності від успішності виконання якого світ буде говорити про те, чи здатна нова влада виконувати свої обіцянки, чи здатна вона керувати процесом модернізації. І в залежності від відповіді на це питання, ми будемо мати відповідь на те, які є шанси в України на євро перспективу”.


У п’ятницю Олег Рибачук візьме участь у європейському економічному форумі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG