Доступність посилання

ТОП новини

Увага американської сторони до подій в Одесі посилюється.


Петро Каландирець

Одеса, 22 квітня 2005 - Протягом двох днів в Одесі перебував перший секретар Посольства США в Україні Джордж Кент. Він мав зустрічі з керівниками обласної державної адміністрації, студентами вищих навчальних закладів, працівниками місцевих ЗМІ та з Одеським міським головою Едуардом Гурвіцем.

Учасники двосторонньої зустрічі в мерії Одеси
Джордж Кент має досвід роботи в країнах колишнього Радянського Союзу, а також у Польщі. В Україні він перебуває вже 8 місяців, і за цей час ознайомився не лише з ситуацією у Києві, але і мав нагоду відвідати Луганськ, Кіровоград, Крим та Одесу.

Під час зустрічі перший заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Арсеній Яценюк і Джордж Кент обговорили наслідки Придністровського конфлікту, його вплив на політичну ситуацію в Одеському регіоні і можливі шляхи його розв`язання.

За словами першого віце-губернатора Арсенія Яценюка, проблема Придністров`я може бути вирішена винятково на загальнодержавному рівні за умов активного сприяння міжнародних посередників. У компетенції обласної адміністрації - посилення заходів безпеки на кордоні, розв`язання правових аспектів міграції населення з Придністров`я і Молдови.

Постійний потік переселенців негативно позначається на економіці області, оскільки емігранти найчастіше не мають офіційного статусу, працюють нелегально. Сторони обговорили також питання компактного проживання на території області болгар, молдаван, інших етнічних груп. Як повідомив перший заступник губернатора, в обласному бюджеті передбачені кошти на фінансування національних шкіл, розвиток культури, ЗМІ. На Одеському обласному державному телебаченні виходять програми болгарською, гагаузькою і молдавською мовами. Проте, коштів, як правило, не вистачає.

Джордж Кент був здивований великою кількістю телеканалів, газет і радіостанцій, що працюють в Одесі. Іноземний гість цікавився відносинами влади і власників ЗМІ, а також ступенем свободи місцевих мас-медіа.
Міський голова Одеси Едуард Гурвіц
На завершення зустрічі Арсеній Яценюк подякував американському гостю за допомогу, яку робить США у сфері гуманітарних питань. Уряд Сполучених Штатів Америки надав Одеській області фінансову допомогу в облаштуванні українсько-молдовського кордону.

22 квітня перший секретар політичного відділу посольства США в Україні Джордж Кент мав зустріч і з Одеським міським головою Едуардом Гурвіцем.

Відповідаючи на запитання американського дипломата, міський голова зазначив, що стан комунального господарства Одеси не залишає депутатам міськради часу на політичні дискусії. На його думку, вихід з ситуації полягає в тому, щоб прихильники різних політичних сил об’єдналися навколо вирішення соціально-економічних проблем.

За словами Едуарда Гурвіца, „є величезний обсяг роботи і минула сесія міськради засвідчила, що депутати готові працювати на користь одеситів”.

„Ми дивимося вперед, не забуваючи про минуле”, - сказав міський голова, коментуючи розгляд сесією протестів прокурора і передачу до суду матеріалів, які стосуються деяких рішень, ухвалених його попередником Русланом Боделаном.

Джордж Кент
Перший секретар політичного відділу посольства США в Україні Джордж Кент повідомив журналістам, що заторкнув тему Придністров’я і під час зустрічі з міським головою Едуардом Гурвіцем. За його словами, під час перебування в Одесі він мав зустріч зі студентами Одеського національного університету імені Мечникова, під час якої мова йшла про зовнішню політику Сполучених Штатів Америки, про перспективи України щодо вступу до НАТО і Європейського Союзу.
XS
SM
MD
LG