Доступність посилання

ТОП новини

Кишинівський саміт ГУУАМ спрямовує організацію на Європу, Україна і Румунія не дійшли згоди щодо Придністров''я.


Мар’яна Драч

Прага, 22 квітня 2005 року - Президенти України, Грузії, Азербайджану і Молдови зібралися сьогодні в Кишиневі на саміт регіональної організації ГУУАМ. Це перша нарада організації після того, як змінилася влада в Україні та Грузії, а Молдова переорієнтувала зовнішню політику на Захід.

Найактивнішим на саміті в Кишиневі, на думку оглядачів, був керівник української держави. Віктор Ющенко закликав створити на базі об''єднання ГУУАМ повномасштабну регіональну організацію:

“Наша мета - створення зони стабільності, безпеки і процвітання , якомога тісніше пов”язаної з Євросоюзом, і яка розвиватиметься за європейськими правилами та стандартами. Думаю, що для реалізації цієї мети нам уже сьогодні необхідно переходити на якісний рівень, зокрема, почати створювати на базі ГУУАМ міжнародну регіональну організацію зі своїм офісом, секретаріатом і планом дій”.

За словами Ющенка, філософія організації повинна базуватися на трьох принципах: демократія, економічний розвиток, безпека.

Лідери ГУУАМ домовилися боротися із сепаратизмом, щоб гарантувати стабільність у регіоні. Але не все вийшло, так як планували ще вчора. Президент України та його румунський колега Троян Басеску, який також приїхав до Кишинева, збиралися разом запропонувати шлях розв`язання придністровської кризи. Але домовитися Україні і Румунії не вдалося. Ющенко сам запропонував 7 кроків зі врегулювання проблеми. Президент України пропонує провести вiльнi i демократичнi вибори до парламенту Приднiстров''я.

“Україна виступає за трансформацію нинішнього формату миротворчої діяльності у регіоні у міжнародний механізм військових і цивільних спостерігачів під егідою ОБСЄ і висловлює готовність розширити кількісний склад українських військових спостерігачів у Придністров''ї”.

Ющенко також закликав Європейський Союз, ОБСЄ, Росiю i США забезпечити контроль за виборами, а адмiнiстрацiю Приднiстров''я – організувати роботу монiторингових комiтетiв. Президент Грузії підтримав ініціативу України, але немало оглядачів у Кишиневі критично поставилися до такої ідеї. Вони вважають, що Тираспіль не зможе провести чесного голосування та й іншим не дасть допомогти.

Тим часом Віктор Ющенко та інші лідери ГУУАМ погодилися із пропозиціями Михаіла Саакашвілі обмежити військову присутність Росії на пострадянських теренах. Михаіл Саакашвілі, зокрема, заявив:

"Військові бази Росії розташовані в Грузії всупереч волі грузинського народу. І це не йде на користь ні інтересам Росії, ні інтересам Грузії, ні нашим двостроннім відносинам, ні регіональній безпеці. І ми сподіваємося, що перед самітом в Москві 8 травня вдасться домовитися про прийнятні умови, про цивілізоване, поетапне, але остаточне виведення російських військових баз”.

Головування в ГУУАМ перейшло від Саакашвілі до президента Молдови Володимира Воронина. Спостерігачами на саміті були президенти Румунії і Литви, а от президент Узбекистану Іслам Каримов, якому ГУУАМ завдячує однією із літер у в своїй назві, до Кишинева не приїхав. Офіційний Ташкент три роки тому призупинив участь в організації і не виключено, що покине цю структуру взагалі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG