Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківськ налагоджує активну співпрацю з територіальними громадами сусідніх країн Європи.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 25 квітня 2005 - Обласний центр Прикарпаття активно налагоджує зв»язки з територіальними громадами сусідніх країн Європи. Днями Івано-Франківськ було прийнято до Міжнародного форуму європейських міст на спеціальному засіданні в австрійському місті Грац. Після зміни керівництва держави європейські країни виявляють активне зацікавлення Україною. І це особливо відчувається у формуванні нової якості співпраці між містами.

Упродовж цього року різні міста Європи вже неодноразово відвідували офіційні делегації міської ради Івано-Франківська. Така активна діяльність у сфері налагодження міжнародних зв’язків між територіальними громадами стала наслідком зміни державного керівництва в Україні. Єропейські міста демонструють своє велике бажання налагоджувати співробітництво у сфері культури та спорту, освіти та бізнесу, здійснювати активний обмін студентами та школярами. П

ід час чергового візиту делегація з Івано-Франківська відвідала польське місто Ополє. На зустрічі досягнуто домовленості щодо співпраці між вищими навчальними закладами обох міст. Польська фірма «Коропласт» підтвердила своє зацікавлення щодо співпраці з відкритим акціонерним товариством «Родон», підприємством, яке в минулому було одним з найбільших заводів військовопромислового комплексу Радянського Союзу.

Мер міста Івано-Франківська Зіновій Шкутяк особливе значення надає саме економічним зв’язкам: «Ми деякі питання обговорили дуже конкретно, особливо щодо економічної співпраці. Я думаю, що матимемо позитив. Особливо стосовно "Родону" де вже віддавна ведуться переговори. У них є декілька великих підприємств енергетичного машинобудування, що також нас цікавить у спільній співпраці».

Представники мерії міста Ополє також запевнили, що нададуть повне сприяння чиновникам з Івано-Франківська щодо залучення їх у роботі опольських бюро в містах Варшаві та Брюсселі. Без сумніву, що така пропозиція у контексті налагодження нових європейських зв’язків була особливо важливою для іванофранківців.

З Польщі івано-франківська делегація відразу ж переїхала до Австрії, де презентувала місто Івано-Франківськ на засіданні загальних зборів Міжнародного форуму міст. Членами Міжнародного форуму міст, до якого після кількарічних звертань прийняли Івано-Франківськ – перше з міст України, є італійський Рим, німецький Дюссельдорф, французький Страсбург, польський Краків та інші.

Мер міста Івано-Франківська Зіновій Шкутяк пов’язує прийняття обласного центру Прикарпаття до цієї авторитетної організації з політичними змінами в Україні: «Ми вже декілька років мали бажання вступити в цю організацію. Цього року ми врешті прийняті. Відбувся міжнародний форум міст, де була презентація міста Івано-Франківська. Презентація, на мою думку, пройшла в гарному стилі. Понад тридцять представників різних міст Європи були учасниками цього засідання. Україну зараз дуже тепло сприймають у Європі».

Засідання міжнародного форуму відбувалось у місті Грац. У межах відвідин Граца було також проведено цілий ряд переговорів щодо активної співпраці між окремими австрійськими фірмами та підприємствами Івано-Франківська. Вже незабаром австрійська делегація відвідає Івано-Франківськ для досягнення конкретних домовленостей. Зараз керівництво Івано-Франківської міської ради наголошує на тому, що необхідно скористатися режимом особливого сприяння Україні в Європі задля того, щоб налагодити якомога тісніші взаємовигідні економічні та культурні зв’язки.
XS
SM
MD
LG