Доступність посилання

ТОП новини

Реквієм до 60-річчя ІІ Світової війни.


Надія Шерстюк

Київ, 25 квітня 2005 - 8 травня радіостанції багатьох європейських країн транслюватимуть Реквієм дзвонів – твір, присвячений жертвам ІІ Світової війни. За словами автора музики –німецького священника і композитора Дітера Горнемана, саме у мелодії дзвонів можна відчути “душу Європи, змучену війною”.

Ідея створити “Симфонію Дзвонів” з”явилася у пастора Дітера Горнемана рік тому. Вихідець з Баварії, він від близьких і рідних чув про фашизм і жахи ІІ Світової війни. Дзвони, на його думку,- це не лише атрибут церковного життя, він символізує подолання смерті. Мелодії дзвонів різних країн шукав в архівах і через Інтернет.

- У мого друга є домашня студія, де ми змонтували цю симфонію. Потім надіслав електронного листа до багатьох європейських радіостанцій з проханням транслювати цей Реквієм 8 травня. Позитивну відповідь одержав з Польщі, Німеччини, Росії, Бельгії, Франції.

Реквієм триває 12 хвилин – що символізує 12 років панування фашизму в Європі. Починається твір з дзвону курантів польського міста Познань, після чого утворюється символічний “європейський хрест” із передзвонів – зі Сходу на Захід (Ростов- на-Дону - Лондон) і з Півночі на Південь (Гельсинкі – Рим).

Католицькі дзвони краківських костелів переплітаються з православними передзвонами софійських храмів. Бадьорі церковні дзвони португальського міста Брага за темпераментом контрастують з курантами Брюсселя, Цюріха і Дубліна. Завершується симфонія Дзвоном загиблих з італійського міста Роверето.

Українські дзвони не увійшли до твору, оскільки, зазначає пан Горнеман, ніде не зміг знайти їхні записи. Про Україну, як країну, що постраждала у ІІ Світову війну, знає від оповідок батька – офіцера Вермархту.

- Мій батько був у Криму. Йому довелося стати дезертиром, оскільки він не міг бачити покалічені людські долі і зруйновані міста. Тато розповідав, що коли вони відступали, то був наказ спалювати села. Це було жахливо.

Наразі, зазначає Дітер Горнеман, він веде переговори з українськими радіокомпаніями, щоб цей твір звучав 8 травня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG