Доступність посилання

ТОП новини

Відома і невідома Рівненщина.


Віктор Міняйло

Київ, 26 квітня 2005 - Днями прес-служба Української народної партії вивезла журналістів на Рівненщину, оглянути визначні достопам’ятності. Працівники клавіатури і мікрофона ознайомилися з пам’ятками княжої доби, часів козацтва і епохи Кучми.

З десяти замків Рівненщини в більш-менш пристойному стані перебувають лише два: в Дубно і Острозі. Решта законсервовані і навіть не реставруються. Коштів нема.

З новим головою Рівненської обласної державної адміністрації Василем Червонієм ми зустрілися у вербну неділю, біля Храмі святої Покрови.

Василь Червоній
Василь Червоній

Я завжди говорив, що з економічними проблемами, я гадаю, ми справимося, у цьому немає жодних сумнівів. Проблема номер один для України – це духовне відродження. Якщо ми зробимо Україну українською і повернемося до джерел, до витоків нашої культури, історії, то це означає, що ми автоматично заживемо заможно і багато, по-європейськи.

Тому проблема номер один для мене завжди була, є і буде залишатися – це повернення до наших коренів, тобто духовні проблеми, відродження всього національного.

Віктор Міняйло

Саме про духовні проблеми мова піде в другій частині матеріалу.

Наприкінці поїздки ми завітали в одне мисливське господарство Сарненського району, де любили відпочивати представники колишньої влади. Особливістю цього господарства є те, що воно не позначено не лише на географічних картах, але й в жодних фінансових звітах. Тобто, де-факто воно є, а де-юре нема.

За словами нового голови Сарненської районної державної адміністрації Василя Багнія, нині в прокуратуру направлені документи і розшукуються як власник господарства, так і джерела фінансування його будівництва. Хоча йому відомо, хто про це знає. Адже тут відпочивали, за словами Василя Багнія, колишній Президент України з соратниками.

Розкоші, якою оточили себе представники колишньої влади, могли б позаздрити усі можновладці княжих і козацьких часів разом взяті. Навіть апартаменти колишніх секретарів райкомів, які нам показав Василь Багній, відпочивають в порівнянні з Кучминими.


З особливою гордістю Василь Багній завів нас до спальні Леоніда Кучми.

Василь Багній

Влада розбещується.

Віктор Міняйло

10 років мати фактично...

Василь Багній

Мені це не загрожує. Якщо ви вже тут, до цього ваш брат тут ніколи не бував. Слово “журналіст” тут було табу. А раз ви тут, то значить ми відкриті, прозорі. Приїжджайте вдень, вночі, контролюйте хто, з ким, коли, як.

Віктор Міняйло

А зараз воно якось охороняється?

Василь Багній

Червоній мені сказав, щоб я тут поселявся, жив, щоб сюди ніхто не їздив. Я виконую роль охоронця.

Віктор Міняйло


Як розповів Василь Багній, він також охороняє півтори тисячі качок, яких завезли минулого року для полювання, а оскільки полювання не буде, то доля їх залишається не визначеною.

А доля мисливського господарства визначиться, коли прокуратура завершить усі слідчі дії – воно буде продано на аукціоні. Василь Багній назвав і стартову ціну 5 мільйонів доларів.
XS
SM
MD
LG