Доступність посилання

ТОП новини

Йошка Фішер відкинув зв’язок між лібералізацією візового режиму та примусовою проституцією.


Надія Кандиба


Німеччина, 26 квітня 2005 - Понад 13 годин члени слідчої комісії Бундестаґу, яка займається так званим “візовим скандалом”, допитували міністра закордонних справ Німеччини Йошку Фішера. Пізно ввечері в понеділок йшлося також про зв’язок між лібералізацією візового режиму та примусовою проституцією.

Проблему примусової проституції в Німеччині порушила представниця Християнсько-демократичного союзу Міхаеля Нолль. Звертаючись до німецького міністра закордонних справ, депутат Бундестаґу спочатку спростувала його слова.

“Ви нам закинули, що ми намагаємося криміналізувати всіх українців, але це зовсім не так. Я хотіла б нагадати про молодих українських жінок, які стають жертвами сутенерів і всупереч своїй волі постачаються, як свіже м’ясо до німецьких борделів”, - сказала Нолль.

Консервативна опозиція не виключає, що закон про легалізацію проституції та лібералізація візового режиму сприяли розвитку примусової проституції. В зв’язку з цим Міхаеля Нолль хотіла дізнатися, чи Фішеру було відомо, що окремі німецькі посольства вказували на цю проблему. Міністр відкинув докори, що внаслідок своєї візової політики він сприяв розвитку примусової проституції.

Відповідаючи на запитання опозиції, Фішер не став приховувати свого обурення: “Уявіть собі, як все це сприймається в Україні. Це не має нічого спільного з діловим розслідуванням. Підло робити такі закиди”, - сказав Фішер.

Він послався на дані однієї з німецько-українських громадських організацій, яка стверджує, що кількість жінок, зайнятих у примусовій проституції останнім часом не зросла, а навпаки скоротилася. За даними правозахисників, про яких згадав міністр, найбільше українських жінок, яких примушували працювати в німецьких борделях, було зареєстровано наприкінці 90-х років.

Далі Фішер заявив, що він поділяє думку всіх, хто вважає примушення до проституції жахливим злочином, і запевнив, що червоно-зелений уряд всіма засобами боротиметься з цим лихом. Він нагадав, що передусім це справа земельних урядів та поліції, які теж повинні посилити контроль зі свого боку. Підбиваючи підсумки, виступу міністра закордонних справ Німеччини Йошки Фішера у парламентській слідчій комісії, представники червоно-зеленої коаліції висловили своє задоволення. Вони відхили вимоги опозиції про відставку міністра. Християнські демократи, в свою чергу, вважають виступ Фішера непереконливим і наполягають на тому, щоб він зробив для себе відповідні висновки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG