Доступність посилання

ТОП новини

Про правопис: звернення до Миколи Томенка.


Тарас Марусик


Київ, 28 квітня 2005 - Група відомих українських мовознавців, філологів і культурологів звернулися до віце-прем''єр-міністра України Миколи Томенка з проханням повернутися до теми правопису. Відповідь урядовця не забарилася.

“Правописний хаос, який панує в Україні вже протягом майже чотирнадцяти років, - читаємо в Зверненні, - призводить до розхитування навичок писемної мови та її правописних норм... Звертаємося до Вас із закликом реанімувати роботу Національної комісії з питань правопису, повернувши до її складу провідних українських мовознавців, безпідставно вилучених з кон’юнктурних міркувань...

Також закликаємо Вас сприяти підвищенню статусу Правописної комісії шляхом виведення її зі сфери компетенції Міністерства освіти й науки та підпорядкування безпосередньо Кабінетові Міністрів України, як це було за часів прем’єрства Віктора Ющенка.

Сподіваємося, що попри переобтяженість проблемами державної ваги, Ви знайдете час, щоб зсунути з мертвої точки розгляд цього вкрай важливого питання”.


Незважаючи на переобтяженість, Микола Томенко відреагував досить швидко, але в усній формі. Можливо, письмова відповідь готується. Усна ж звелася до того, що він, мовляв, проводив дебати з приводу правописної комісії і дійшов висновку, що доцільніше буде залишити нинішній склад комісії.

Микола Томенко також не вважає за необхідне переводити комісію зі сфери компетенції Міністерства освіти й науки й підпорядковувати її безпосередньо Кабміну. При цьому віце-прем''єр зазначив, що не буде повернення до “старих правописів в Україні” і “старої української мови”.

Член попередньої правописної комісії, професор Київського Національного університету імени Тараса Шевченка, доктор філологічних наук Олександр Пономарів вважає, що не треба знову влаштовувати всенародне обговорення, бо правопис такого не потребує.

Олександр Пономарів

Тоді Жулинський зініціював це всенародне обговорення, і він провалив наш правопис. Якби він не почав все це, то зібралася б правописна комісія і проголосувала б за ті зміни.

Тепер починається нове коло обговорення, воно знову не компетентне, знову виступають ті, які не читали, і за принципом “я не читав, але я проти”.

А щодо заяви Томенка, то думаю, що вона не робить йому честі. Якщо він не шанував комісію, до якої входили провідні українці мовознавці України та діаспори, в тому числі один з найбільших сучасних українських мовознавців, тоді ще живий Юрій Шевельов, якщо він шанує комісію, яку створив Русанівський разом з Єрмоленко, які не виходили на Майдан, які співпрацювали з адміністрацією Медведчука, і тепер вони знову керують мовознавством, то це одне з тих неподобств, які чиняться в сучасні Україні вже з новою владою, і це зовсім не ті заяви і не ті заходи, які ми чекали стоячи на Майдані.

Тарас Марусик

Разом з тим Олександр Пономарів висловив сподівання, що Національна правописна комісія, складена з мовознавців, а не фахівців з наукового комунізму, техніки і дотичних наук, буде відновлена.

А ось як прокоментував висловлювання Миколи Томенка доцент цього ж університету, голова Товариства української мови Віталій Радчук.

Віталій Радчук

Вельмишановний віце-прем’єр-міністр говорить, що він проводив дебати з кимсь. Цікаво було б знати, з ким, бо доцільність залишення нинішнього складу комісії, то я б сказав, що немає ніякої комісії. Якщо в комісію брати людей за критерієм фаховості, то там знайдете може двоє-троє, решта взагалі до правопису ніякого відношення не мають.

Тарас Марусик

Віталій Радчук вважає, що в політиці проблема правопису – це такий тактичний хід, як під час касетного скандалу – “ви, українці, чубіться з приводу правопису, а ми тим часом нав’яжемо вам білоруську модель мовної політики”.
XS
SM
MD
LG