Доступність посилання

ТОП новини

Українські містобудівники у Туркменистані півроку не отримують зарплату і звинувачують у цьому "Нафтогаз України,” Бойко відкидає звинувачення.


Олександр Лащенко

Київ, 27 квітня 2005 року - Українські містобудівники прибули з Туркменистану і вимагають від "Нафтогазу України” повної виплати зарплати. Вони кажуть, що вже півроку не отримують жодної копійки. А колишній голова правління цієї компанії Юрій Бойко сказав радіо "Свобода," що під його керівництвом компанія своєчасно розраховувалася за контракт.

Українські містобудівники, що працюють у Туркменистані, у середу пікетували в Києві уряд України. Вимагаючи повернення зарплати, вони просять президента Віктора Ющенко і прем''єр-міністра Юлію Тимошенко втрутитися в ситуацію. У своїх проблемах містобудівники звинувачують державну українську компанію "Нафтогаз". За словами учасників пікету, саме через цю компанію будівництво мосту через ріку Амудар''я в місті Атамурат з липня минулого року не фінансують. У результаті роботи припинені, і українським, і туркменським будівельникам не виплатили зарплату за півроку. Їх відправили у неоплачувану відпустку.

Учасники акції протесту пояснили, що "Нафтогаз України” реалізовує туркменське блакитне паливо і гроші від певної частини газу призначені для будівництва цього мосту через Амудар''ю. Містобудівники стверджують, що "Нафтогаз" заборгував за будівництво 24 мільйони доларів. У підсумку 100 українських і 600 туркменських робітників залишилися без зарплат. Про це радіо "Свобода" розповів заступник директора будівництва моста Віталій Кожухар:

"600 тільки туркменських робітників не отримують зарплату. Там дуже критична ситуація - у них багатодітні сім’ї . Наші робітники теж залишилися без зарплати. А люди взяли кредити, і все це зараз зазнало краху. Адже треба гроші на харчування, на навчання дітей. І вирішення цього питання на сьогоднішній день не видно".

Містобудівники уточнюють, що в них немає ніяких претензій до туркменської влади. Як розповіли пікетники, проблеми з оплатою за будівництво мосту в Туркменистані почалися ще у ті часи, коли президентом України був Леонід Кучма. Тоді компанію "Нафтогаз" очолював Юрій Бойко. У коментарі радіо “Свобода” він наголосив, що під його керівництвом "Нафтогаз" повністю і своєчасно розраховувався перед містобудівниками у Туркменистані. Юрій Бойко:

“Їм півроку не платили зарплату? Це треба поцікавитися, чому так сталося, у керівника цієї організації (будівельної). Адже "Нафтогаз України" повністю розрахувався з ними за наданими документами. Ми їх чотири рази збирали – керівництво цього підприємства, місцевих будівників і розбирали цю конфліктну ситуацію. Однозначно говорю, що ми повністю розрахувалися з ними. І навіть заплатили аванс”.

Юрій Бойко був головою правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" з лютого 2002 року. З минулого місяця компанію "Нафтогаз" очолює один із соратників президента Віктора Ющенка - Олексій Івченко. Представники містобудівників ведуть переговори з нинішнім керівництвом "Нафтогазу". Результати цих переговорів поки що невідомі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG