Доступність посилання

ТОП новини

26-го квітня жителі трьох будинків на Проспекті Героїв у Дніпропетровську провели мітинг і встановили намети біля свох будинків на зак протесту проти захоплення земельної ділянки приватною фірмою.


Геннадій Сахаров

Дніпропетровськ, 27 квітня 2005 - Мітинг був небагатолюдним – понад 50 жителів будинків 1, 1-б та 3 на Проспекті Героїв вийшли на мітинг протесту проти побудови біля їхніх будинків супермаркету фірми АТБ. Супермаркет, на побудову якого видані дозволи міською радою, Головним архітектурним управлінням міста і Державною архітекторно-будівельною інспекцією, позбавляє жителів їхніх законних прав на прибудинкову територію. Рішення міської ради про надання дозволу на будівництво було ухвалене без інформування жителів і узгодження ухвали про забудову з територіальною громадою. В порушення Правил забудови населених пунктів в Україні супермаркет планується побудувати недопустимо близько до житлових будинків.

Дозвіл на будівництво
Це не перший і навіть не десятий випадок у Дніпропетровську, коли жителі міста дізнаються, що у міжбудинкових просторах, у арках будинків, на територіях парків та у зелених зонах в порушення діючих законів і в порушення прав територіальних громад будуватимуться об’єкти приватних фірм. При цьому виявляється, що всі належні дозвільні документи оформлені, усі дозволи і висновки експертиз отримані, і на усіх документах фігурують підписи начальника архітектурно-планувального управління пана Богданова, начальника міського управління земельних ресурсів пана Бачева і начальника Державного Архітектурно-будівельного контролю у місті пана Добровольського. Так, ці шановні панове вкупі з екологічним управлінням обладміністрації дозволили фірмі Прудхом Лімітед, заснованій панамською корпорацією Прудхом Інвестментс, вирубати центральну частину дитячого парку у Жовтневому районі і розпочати там будівництво громадського центру, головною частиною якого будуть боулінг і більярдні кімнати. Згоду на надання землі у центрі парку під незаконну забудову дала міська рада під тиском того ж голови земельного управління пана Бачева і міського голови Івана Куліченка. Наразі у Жовтневому суді міста після багатомісячного зволікання розглядається скарга прокуратури про визнання незаконною ухвали міської ради про передачу у оренду фірмі Прудхом Лімітед центральної частини дитячого парку. Але парк вже знищений.

У міській раді, комісію з питань будівництва якої очолює співвласник будівельної фірми “Созідатель” Аркадій Турчин, діє потужне лобі будівельних фірм, зусиллями яких історичний центр міста знищений і перетворений на будівельний майданчик для приватних офісів, торгівельних центрів, сумнівної архітектурної якості споруд. Окремі прояви протестів проти незаконної забудови у різних частинах міста загрожують перетворитися на масовий протест жителів проти будівельної політики міської влади.

На мітингу на Проспекті Героїв, де на підтримку протесту жителів громадська компанія ПОРА встановила намети, де вирубані сорок дерев, представник фірми-забудовника АТБ Сергій Лусков сказав:

“Компанія АТБ виконала всі умови на всіх етапах погодження та отримання документації. Можна виконати простий розрахунок . З розрахунку на близько 1100 жителів помножимо 9,24 квадратного метра (норма площі прибудинкової території на жителя – Г.С) на 1100, будемо мати близько 10000 квадраних метрів, що є прибуднковою територією, яка не підлягає забудові, яка повинна забезпечувати інтереси і відпочинок місцевих громадян”.

Олександр Жуков
Жителі показують інший план, на якому після будівництва залишиться тільки три тисячі квадратних метрів території на понад тисячу жителів. Присутній на мітингу депутат міської ради Олександр Жуков заявив, що з ним питання забудови не обговорювалося та що він зробить усе можливе, щоб не допустити будівництва, бо скоюється злочин.

Діти, котрі прийшли з дитячого майданчика, скандували “Ми проти АТБ”. Восьмирічна дівчинка Лоліта сказала:

“Тут люди зібралися тому, що вони проти. Де гратися дітям? Тут буде магазин і нам не буде де гуляти.”

Малі діти розуміють, що відбувається, а у дорослих жителів терпець може остаточно урватися. Один з учасників мітінгу сказав так: “Певно, що є питання корупції”. У Дніпропетровську можна й не питатися є чи нема. Сумнівів щодо корумпованості міської влади не лишилося давно.
XS
SM
MD
LG