Доступність посилання

ТОП новини

Падінням курсу долара невдоволені навіть в Америці.


Марія Щур


Прага, 28 квітня 2005 – Падіння курсу долара не виконало поставлених завдань, вважають американські експерти. Американський торговельний баланс не лише не скоротився, а навпаки зріс. Незважаючи на це, аналітики прогнозують подальше падіння курсу американської валюти.

На відміну від України, де курс долара донедавна залишався незмінним, його співвідношення до основних світових валют протягом останніх двох років зменшилося на понад 25%. Але таке здешевлення американської валюти нічим не допомогло скороченню торговельного дефіциту США із країнами Південно-Східної Азії. За цей час він збільшився ще на кілька мільярдів і сягнув нового рекорду – 61 мільярда. Це сталося тому, що головні країни-експортери до США прив’язали курс своїх валют до долара.

Збільшення основних відсоткових ставок Федеральною Резервною Системою США призвело до деякого подорожчання долара у березні, але з того часу він знову почав падати по відношенню до головних валют. На думку більшості аналітиків, у майбутньому курс долара продовжуватиме скакати, але як вважає головний економіст британської аналітичної компанії "The Economist Intelligence Unit" Роберт Б’ю, в якості основної тенденції збережеться падіння долара. “Протягом цього року ми очікуємо кілька значних коливань у курсі долара, але до кінця року ми прогнозуємо падіння. За нашими розрахунками, долар дійде до позначки 1,4 за євро. Тож тенденція до падіння збережеться і буде головною тенденцією 2005 року”.

Нагадаємо, що за нинішнім курсом за одне євро дають долар та тридцять центів. Щодо України, то не лише урядовці, але навіть і незалежні експерти говорять, що зі зростанням та зміцненням української економіки, зростатиме і курс національної валюти. Ось як цю тенденцію прокоментував в ефірі радіо “Свобода” банкір Олександр Савченко: “Як економіст, колишній теоретик можу сказати, що теоретично курс гривні до долара може становити у перспективі 1,60-1,70. Але чим більше часу ми будемо рухатися до цього курсу, тим більші економічні темпи зростання ми покажемо, тому що курс 5,05 – це нормальний курс, 5,00- це нормальний курс. Але коли ще різко гривня буде ревальвована, то це може вдарити не тільки по експортерам, але і по внутрішнім виробникам продукції. Тому це треба робити дуже поступово, виважено треба створити, щоб всі сили попиту і пропозиції вільно грали на ринки, тоді сам ринковий механізм встановить справедливий курс”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG