Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті вкотре планують реконструювати обсерваторію на горі Піп Іван.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 2 травня 2005 - Голова Івано-Франківської обласної держадміністрації Роман Ткач заявив, що серед першочергових завдань, які планує вирішити місцева влада, є реконструкція обсерваторії на горі Піп Іван. Зараз відповідний план обговорюється з польськими партнерами, адже на реконструкцію унікальної обсерваторії необхідно не менше 5-ти мільйонів доларів.

Обсерваторія на горі Піп Іван збудована ще в 30-х роках минулого століття. Дотепер ця велична споруда, розташована поблизу румунського кордону, вражає мандрівників, які долають чорногірський хребет. Обсерваторію ще називають «Білий слон», адже здалеку вона нагадує великого слона. Стіни ж будівлі зведені з білого гірського каменю. Колись тут було встановлене унікальне обладнання, діяв готель для науковців, було власне опалення та водопровід. Усе це знищили під час Другої світової війни. Зараз обсерваторія приваблює не лише науковців, які претендують на встановлення свого обладнання в окремих приміщеннях цієї споруди.

Білий слон приваблює ще й бізнесменів, які сподіваються привабити сюди численних туристів. Окрім цього, поблизу обсерваторії пролягає румунський кордон. Румунія – єдина країна, яка має спільний кордон з Україною, що пролягає територією Івано-Франківщини. Саме тут керівництво області хотіло б збудувати міжнародний транспортний перехід. Голова Івано-Франківської обласної держадміністрації Роман Ткач заявив, що прем’єр-міністр Юлія Тимошенко пообіцяла реґіональним керівникам допомогу у вирішенні кількох найактуальніших проблем. Одним з таких проектів на Івано-Франківщині якраз є реконструкція обсерваторії на горі Піп Іван.

Зараз розпочались призупинені кілька років тому переговори з польськими партнерами щодо значних іноземних інвестицій у реконструкцію обсерваторії. За оцінкою фахівців, такі роботи вимагатимуть не менше 5-ти мільйонів доларів. Поляки зацікавлені в реалізації такого проекту, адже саме під їхнім керівництвом та з ініціативи польських наукових інституцій свого часу обсерваторія була збудована.

Голова обласної держадміністрації наголошує, що в першу чергу до обсерваторії необхідно прокласти добротну дорогу. За умови реконструкції обсерваторії на горі Піп Іван цей об’єкт може стати одним з найпривабливіших для відвідин туристів у Східній Європі. Він матиме також велике наукове значення, адже саме з цього місця за твердженням дослідників можна спостерігати унікальні процеси, які відбуваються в атмосфері. Поблизу гори Піп Іван росте також близько сотні рослин, які не зустрічаються в жодному з куточків України. Аналітики зі свого боку висловлюють закономірний скепсис, чи не залишаться плани щодо здійснення амбітного міжнародного проекту на рівні черговИх обіцЯнок. Адже вартість такої реконструкції цілком може перевищити ту суму, про яку зараз ведуть мову чиновники.
XS
SM
MD
LG