Доступність посилання

ТОП новини

Із вікна ватиканського палацу вірних уперше благословляв Папа Бенедикт Шістнадцятий.


Сергій Драчук

Прага, 2 травня 2005 – Папа Римський Бенедикт Шістнадцятий вшанував сьогодні пам’ять свого попередника, Івана Павла Другого, службою Божою в своїй приватній каплиці. У понеділок минає якраз місяць від дня, коли помер Іван Павло Другий. Сьогодні ж у планах Бенедикта Шістнадцятого – помолитися біля могили попереднього Папи в крипті собору Святого Петра.

А в неділю Бенедикт Шістнадцятий підтримав звичай свого попередника виступати з вікна папських покоїв до прочан. Його перший виступ збігся водночас і з Великоднем за східним календарем, і з Першотравнем, днем боротьби трудящих за свої права.

Папа Бенедикт Шістнадцятий виглядав під час свого недільного виступу зовсім не так, як останнього разу Іван Павло Другий наприкінці березня, за три дні до своєї смерті. Новий Папа, за словами очевидців, був енергійний і впевнений і проспівав молитву таким сильним голосом, що його й без мікрофона було чутно на протилежному кінці майдану.

І з самого початку Бенедикт Шістнадцятий пригадав Івана Павла Другого: «Любі брати й сестри, звертаюся до вас уперше з цього вікна, яке мій любий попередник зробив таким знайомим для так багатьох людей в усьому світі». Щойно напередодні, в суботу, Бенедикт Шістнадцятий переселився до папських покоїв, які раніше обіймав попередній Папа.

І нині він дав знати, що далі йтиме до мети, яку поставив Іван Павло Другий – до зближення Римо-Католицької Церкви з Православною. Свідченням цього стали і слова, якими Бенедикт Шістнадцятий привітав православних вірних із Великоднем: «Хотів би з особливою любов’ю привітати Православні Церкви, які нині святкують Воскресіння Христове».

Не оминув він і ще одну недільну нагоду – день Першого травня. Папа закликав до дотримання прав трудящих і висловив сподівання, що молоді не бракуватиме праці, а її умови відповідатимуть людській гідності.

Папа також жалкує через війни, бідність і хвороби в світі. Він особливо згадав африканську країну Тоґо, яка погрузла в насильстві після виборів. Бенедикт Шістнадцятий, крім того, привітав прочан італійською й іспанською мовами й благословив понад 50 тисяч присутніх. Його п’ятнадцятихвилинний виступ не раз переривали оплесками.

А тим часом на батьківщині Бенедикта Шістнадцятого, в Німеччині, на німецькому інтернет-сайті авкціону “e-Bay” усі рекорди зацікавленості б’є старе авто, що колись належало нинішньому Папі. «Фольксваґен-Ґольф» 1999 року в дуже доброму стані було виставлено на продаж за 9 тисяч 999 євро. До понеділка його ціна сягнула понад 62 із половиною тисяч євро і, як очікують, іще зросте. 21-річний хлопець, який купив був його на автобазарі на початку року, й гадки не мав, що колишній власник авта, Кардинал Йозеф Ратцінґер, стане Папою Римським…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG