Доступність посилання

ТОП новини

Новій українській владі не варто зводити рахунки зі старою в сфері мас-медіа - Репортери без кордонів.


Мар’яна Драч

Прага, 3 травня 2005 року - Віктор Ющенко вважає свободу засобів масової інформації одним із найбільших досягнень свого президентства.

Сьогодні, вітаючи журналістів в Україні із Всесвітнім днем свободи преси, Ющенко зазначив, що Майдан звільнив журналістів, у минуле назавжди відійшла епоха "темників". Голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко погоджується із тим, що журналісти розпрощалися із цензурою, але водночас говорить про проблеми на місцевому рівні. Ігор Лубченко в інтерв`ю радіо "Свобода":

"Cьогодні тиску влади на засоби масової інформації немає, бо ніхто не цензурує, і не викликає перед тим як піде передача в ефір, чи публікація в газеті, журналі і ніхто не викликає на килим редактора після того як все це станеться. Але влада хоче розставити своїх людей керівниками засобів інформації на місцях і я вважаю, що це найганебніше, що робиться в царині свободи слова сьогодні." Суттєві зміни на краще в Україні із новою владою бачить також керівник відділу Європи організації "Репортери без кордонів" Паскаль Боннамур. За її словами, ці зміни особливо разючі, якщо порівнювати політику Ющенка в царині мас-медіа із попереднім президентом Кучмою. "Репортери без кордонів" вітають намагання української влади розслідувати справу журналіста Георгія Ґонґадзе і сподіваються, що у Києві покарають не лише виконавців, але й замовників вбивства.

Але так само як Ігор Лубченко, Паскаль Боннамур помічає проблеми з якими стикаються українські журналісти на регіональному рівні. Паскаль Боннамур у телефонному інтерв`ю з Парижа:

"Випадок, який стався із житомирською журналісткою Анжелікою Нестерчук, яку жорстоко побили після матеріалів про хабарництво, є прикладом того, що становище із свободою слова не є всюди позитивним в Україні."

На Анжеліку Нестерчук невідомі напали в під`їзді її дому в Житомирі на початку березня невдовзі після того як вона порушила у своїх телевізійних репортажах тему незаконної забудови міста. Паскаль Боннамур згадує, що відразу після розпаду Радянського Союзу 15 років тому різко зросли напади на журналістів, які перестали боятися зачіпати гострі теми, і висловлює сподівання, що Україна уникне такого сумного досвіду.

Але якщо йдеться про державну політику щодо мас-медіа, то головним іспитом для нової влади, на думку спостерігачів, стала справа "НТН." "Репортери без кордонів" закликають офіційний Київ не зводити рахунків із власниками мас-медіа, які пов`язані зі попередньою владою. Паскаль Боннамур:

"Я б порадила новій владі не квитатися із попередниками. Медіа - це жива галузь і дуже важливо, щоб існувала велика толерантність щодо свободи слова."

Тут йдеться про телевізійний канал "НТН", що його контролює донеччанин Едуард Прутник, колишній радник Януковича - опонента Ющенка на виборах. 28 квітня Вищий господарський суд відхилив позов Генеральної прокуратури, яка поставила під сумнів лізенцію каналу. Відновити справедливість і закон у сфері мас-медіа – так пояснювала цей позов влада. Остаточної крапки в цій історії ще немає. Нові члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення проти того, щоб долю ліцензій вирішували суди. Як наголошують "Репортери без кордонів", вони й далі будуть ретельно стежити за цією справою. Генеральний секретар цієї міжнародної журналістської організації Робер Менар незабаром збирається приїхати до Києва, щоб обговорювати із президентом Ющенком стан свободи слова в Україні.

Як вирішиться конфлікт довкола телеканалу "НТН" матиме велике значення для репутації Віктора Ющенка в Україні і за кордоном. У цьому переконаний аналітик радіо "Свобода" Ян Максим`юк і ось чому.

Ян Максим`юк: "Так, як ця справа виглядає тепер, то уряд Ющенка мститься своїм політичним супротивникам - колишнім і теперішнім. І Ющенко, і Національна рада з питань радіомовлення і телебачення повинні до всіх ліцензій в Україні підходити по рівному. Це значить, коли є якісь застереження до ліцензій, то до всіх застосовувати ту саму мірку. Не тільки "НТН", але й інші телеканали, як скажімо "ТЕТ" чи "КРТ", дехто каже, що і 5-ий канал, вони також мають ліцензії оформлені через суд, а не через саму Раду. І тут виникає питання, чому прокуратура взялася саме за "НТН.""

Який ви бачите вихід із ситуації?

Ян Максим`юк: "Тут є два виходи. Коли переглядати ліцензії, то всіх телеканалів, де існують застереження, або покинути все, що було колись і почати давати нові ліцензії уже по новому і по справедливому."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG