Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко зробив новий дарунок диктаторові?


Сергій Драчук


Прага, 2 травня 2005 – Президент України Віктор Ющенко посмертно нагородив орденом Ярослава Мудрого батька президента Туркменистану Сапармурата Ніязова, повідомляють агентства з Ашгабата. За цими повідомленнями, орден п’ятого ступеня і документ про нагородження «на честь 60-річчя перемоги в Великій Вітчизняній війні» вручив Ніязову сьогодні в столиці Туркменистану голова правління «Нафтогазу України» Олексій Івченко.

Тексту указу про нагородження на інтернет-сайті законодавства України не знайшлося. На сайті Ющенка про це не повідомлено.

Сам Сапармурат Ніязов отримав орден Ярослава Мудрого першого ступеня 2000 року від тодішнього президента України Леоніда Кучми. Його батько, Атамурат Ніязов, загинув 1942 року в Осетії. У Туркменистані ім’я президентового батька є частиною культу особи Ніязова.

Напередодні, 29 квітня, Ющенко і Ніязов у телефонній розмові домовилися про двосторонні переговори на найвищому рівні, присвячені «перспективам і пріоритетам взаємовигідного партнерства». Переговори мають відбутися на початку травня в Москві, куди президенти з’їдуться з нагоди роковин перемоги. Сторони також висловили зацікавленість у тому, щоби збільшити постачання туркменського природного газу до України.

Раніше правозахисники критикували президента Ющенка за те, що в перебігу нещодавніх відвідин Туркменистану він не порушив у розмовах із Ніязовим тему прав людини в цій державі з диктаторським режимом.

Україна отримує з Туркменистану близько половини споживаного природного газу за цінами, нижчими від світових.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG