Доступність посилання

ТОП новини

Президент України Віктор Ющенко про стосунки з Росією.


Володимир Притула

Симферополь, 4 травня 2005 - Президент України Віктор Ющенко вважає, що Україна і Росія можуть до кінця нинішнього року вирішити проблеми делімітації і демаркації українсько-російського кордону. Перебуваючи в середу у Криму, він заявив, що проти ревізій угоди про перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

Кримський політичний, управлінський та господарський актив тривалими аплодисментами зустрічають слова Віктора Ющенка про те, що нове українське керівництво вважає Росію вічним стратегічним партнером України. Схвально кримське начальство сприйняло і заяву нового українського президента, який уперше після виборів відвідав Криму, про відсутність намірів переглядати угоди про перебування Чорноморського флоту Росії на території України і наполягати на його достроковому виведенні до 2017 року. За словами Віктора Ющенка, завдання української сторони – забезпечити виконання цієї угоди, бо в цьому полягає один з принципів стратегічного партнерства двох країн, - наголосив президент. Водночас, він відзначив, що російська сторона теж мусить виконувати умови угоди. Віктор Ющенко:

“Нам можна коментувати, коли до сьогоднішнього дня не передана вся навігація по Кримському півострову українській стороні, до речі, те, що передбачає двостороння угода. Чому Україна сліпа і глуха у військовому сенсі на території півострова, не маючи відповідної навігації. Ми не можемо бути байдужими, як більше 70 земельних ділянок сьогодні не узаконені відповідно до угоди. На них будується не через призму державної політики, а те, як бачив прапорщик чи офіцер (слово нерозбірливо). Будуються будь-які об’єкти без санкції, без дозволу”.

За словами Віктора Ющенка, росіяни досі не передали Україні близько 170 об’єктів Чорноморського флоту, як це передбачає відповідна угода.

Віктор Ющенко повідомив, що запропонував своєму російському колезі Володимиру Путіну дати доручення відповідним структурам двох держав, щоб ті проаналізували ситуацію з виконанням великої угоди по Чорноморському флоту. І ще одна пропозиція президенту Росії, про яку розповів президент України - до кінця року розглянути і вирішити проблеми делімітації і демаркації українсько-російського кордону, при цьому Україна готова до компромісу. Віктор Ющенко:

“Демаркація кордону по суходолу. Це позиція №1. Позиція №2: делімітація по акваторії Азовського моря, визнання кордону по Керченській протоці в рамках кордону встановленого між формуваннями радянських республік до розпаду Радянського Союзу. Ми готові по компромісу по Азовському морю, по заключенні чіткої позиції Росії в районі Керченської протоки”.

А на прес-конференції в Симферополі Віктор Ющенко надіслав Володимиру Путіну ще один сигнал про готовність до компромісу з іншого болючого для російського президента питання. Він заявив, що ідея наявності в Криму бази для відпочинку високопоставлених російських керівників заслуговує на увагу, хоч і назвав це питання "дуже специфічним". Кажучи про санаторій "Гліцинія", незаконно проданий попереднім керівництвом Державного управління справами адміністрації президента України Леоніда Кучми, російському “Внєшторгбанку”, Віктор Ющенко сказав, що українська сторона уважно до цього поставиться:

“Ми пропонуємо чесну, законну, публічну, альтернативну, що роблять дві сторони (слово нерозбірливо), які продемонстрували прозорість, публічність на скандальних об’єктах не формувати. Це моє бачення, яке я передав пану Віктору Степановичу Чорномирдіну” - заявив Віктор Ющенко.

З Володимиром Путіним український президент зустрінеться 8 травня на святкування у Москві Дня Перемоги. Там же буде і президент Білорусі Олександр Лукашенко, перед яким, як заявив Віктор Ющенко у Симферополі, він підніме питання про затримання і засудження у Мінську групи українських громадян, які брали участь у мирній демонстрації “Чорнобильський шлях” 26 квітня. Відповідаючи на запитання Радіо Свобода Віктор Ющенко заявив, що “факт подвійних стандартів у ставленні до учасників мирної демонстрації - громадян України, громадян Росії і громадян інших держав - свідчить про спеціальний підхід білоруського керівництва до цього епізоду".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG