Доступність посилання

ТОП новини

У переддень закінчення Другої світової війни парламент Чеської Республіки ухвалив рішення про одноразове матеріальне відшкодування жертвам радянської окупації.


Оксана Пеленська

Прага, 4 травня 2005 - Мова про тих чехів, які постраждали від окупації колишньої Чехословаччини військом Варшавського пакту за період від серпня 1968 року по 1991 рік.

У ці дні чехи з особливим пієтетом згадують тих, хто не дожив до 60-ліття закінчення Другої світової війни. Акуратно прибрані могили, квіти біля пам’ятників, та ще більша увага до ветеранів - свідків цих подій. Не забули чехи і про тих своїх співвітчизників, які стали жертвами окупації військом колишнього Радянського Союзу і його союзників по військовому Варшавському пакту. Як свідчать документи, тільки за перших два тижні окупації 68-го року на теренах Чехії було застрелено 72 особи, але на думку істориків, ця кількість не остаточна, оскільки ще й нині не всі архіви вивчені. Родини вбитих чи замордованих чехів, у відповідності до нового Закону, отримають в перерахунку 6 з половиною тисяч доларів США.

Періодом окупації Закон встановив час від 20 серпня 1968 року, тобто день перетину чехословацького кордону військом Варшавського пакту, і до 27 червня 1991 року, коли останній радянський солдат виїхав з цієї країни. Встановлено, що за понад два десятиліття окупації було зґвалтовано чи поранено з подальшими тяжкими наслідками 266 чехів. Кожен з них, а в разі смерті – їхні родини отримають по 3 тисячі доларів одноразової допомоги. Трохи менше – 2 тисячі доларів матеріального відшкодування отримає ще понад 4 сотні людей з числа легко поранених.

З пропозицією ухвалити закон про матеріальне відшкодування жертвам радянської окупації вийшла опозиційна права Громадянсько-демократична партія. Саме її керівництво звернулось до парламенту винести пропозицію на головування. Більшість депутатів висловилась за ухвалення закону. Як повідомив речник Громадянсько-демократичної партії Ïржі Сезенскі:

“Закон підтримали представники всіх демократичних партій, тільки комуністи утримались від голосування. Це є свідченням того, що в них відсутня воля розрахуватися з минулим. Ми ж дотримуємось тієї думки, що потрібно вийти назустріч людям, які стали жертвами радянської окупації”.

Крім цього керівництво Громадянсько-демократичної партії звернулось до чеського уряду з пропозицією закликати уряди країн, війська яких брали участь в окупації Чехословаччини, долучитись до відшкодування збитків жертвам окупації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG